АКТУАЛЬНО

Угорщина знову заблокувала допомогу Україні: кредит на 50 мільярдів доларів під загрозою

Угорщина знову опинилася в центрі міжнародної уваги через блокування фінансової допомоги Україні. Як повідомляє Bloomberg, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не дав згоди на зміну режиму санкцій проти Росії, що призвело до ускладнення отримання кредиту в 50 мільярдів доларів від G7.

Про це повідомляє Bloomberg. У статті нагадують, що Вашингтон наполягає на перегляді термінів продовження санкцій ЄС проти Росії. Наразі ці санкції продовжують кожні шість місяців, а США пропонують збільшити термін до трьох років. Це необхідно для забезпечення стабільного обслуговування кредитів (які мають взяти країни G7 як допомогу Україні) за рахунок активів, що заморожені в Європі.

“Орбан знову заблокував зусилля Європейського союзу щодо зміни режиму санкцій щодо Росії. Таким чином, він виконав свої обіцянки відкласти ухвалення рішення до закінчення виборів у США”, – йдеться у повідомленні.

При цьому автори матеріалу нагадали, що Орбан є “переконаним прихильником” кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа, який критикує фінансування України Сполученими Штатами і каже, що прагнутиме швидкого врегулювання з Росією. І цю позицію, підкреслюється, “розділяє угорський лідер”.

Водночас наголошується, що позиція Угорщини не збігається з позицією решти членів ЄС. Лідери країн ЄС “у спільній заяві пообіцяли продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки потрібно, і так інтенсивно, як це необхідно”.

Нагадаємо, кредит на загальну суму 50 млрд доларів, узгоджений лідерами G7 у червні, має обслуговуватися за рахунок заморожених на Заході активів російського центрального банку на суму близько 300 млрд доларів. ЄС готовий надати більшу частину суми – до 35 млрд євро. Решта коштів має надійти від США та інших членів G7.

Рішення Угорщини нікого не здивувало.

Зі свого боку, нардеп Ярослав Железняк (“Голос”) зазначив, що рішення Угорщини не стало несподіванкою – воно було очікуваним. При цьому він стверджує, що вже давно знайдений механізм, як обійти Орбана.

“Чи впливає це на рішення ЄС? Ні, оскільки цього року для голосування рішення необхідна лише більшість. Чи це створить певні обмеження? Лише те, що для деяких країн ЄС може виявитися трохи дорожче, і це потрібно все цього року провести. Чи вплине це на рішення США? Тут вони можуть зменшити свою частину, а ЄС – збільшити”, – пояснив він.

Таким чином, резюмував нардеп, для України Орбан створив менше проблем, ніж для Заходу. “Більше ризиків для самих країн G7”, – резюмував він.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ