АКТУАЛЬНО

Politico розповідає про роль Миколи Дурова у створенні Телеграму та його внесок у шифрування MTProto

Американське видання Politico опублікувало нову статтю, що висвітлює значну роль Миколи Дурова, брата засновника Телеграму Павла Дурова, у створенні популярного месенджера.

Згідно з матеріалом, Микола Дуров зробив ключовий внесок у розробку шифрувального стандарту MTProto, який забезпечує високий рівень захисту приватності користувачів і робить Телеграм менш вразливим до спроб перехоплення та втручання з боку спецслужб.

«Його називали справжнім мозком Telegram – а дехто навіть великою людиною, – який стоїть за головною перевагою додатка для майже 1 мільярда користувачів: конфіденційністю від сторонніх очей, зокрема урядових», – ідеться в статті.

Микола Дуров є «технічною опорою» месенджера.

Чи перебуває Микола в Росії, як повідомляли деякі російські ЗМІ, Politico підтвердити не вдалося. Видання припускає, що у нього є паспорт острівної держави Сент-Кітс і Невіс, а також латвійське громадянство.

Politico при цьому пише, що останніми роками Дуров-старший працював над Telegram, одночасно викладаючи математику в Математичному інституті імені Стеклова (інститут входить до складу Російської академії наук). На сайті інституту Миколу вказано як співробітника, хоча окрему сторінку з його ім’ям на сайті Російської академії наук нещодавно видалили.

Уривчасті відомості про Миколу «малюють картину химерного математичного генія зі зневагою до матеріального життя, що випромінює ауру радянської інтелігенції». Біограф творців Телеграма пише, що він уже в три роки почав читати книжки з астрономії.

«Його показували по італійському телебаченню в прямому ефірі як вундеркінда, який міг розв’язувати кубічні рівняння в реальному часі, коли йому було лише 10 років від роду», – заявив в інтерв’ю Такеру Карлсону Павло Дуров.

У школі Микола виграв кілька міжнародних математичних олімпіад. В університеті в Санкт-Петербурзі він став головним мозком в елітному клубі геніїв і допоміг команді посісти перше місце на чемпіонаті світу з програмування. Також він навчався в німецькому місті Бонні.

Він повернувся в Росію, щоб допомагати братові з розкручуванням соцмережі Вконтакте і привів туди команду своїх студентських друзів-математиків.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ