АКТУАЛЬНО

Прем’єр Швеції: У разі війни можливе розміщення ядерної зброї

Швеція розглядає можливість перегляду своєї політики стосовно розміщення ядерної зброї на своїй території в умовах зростаючої військової загрози. Про це заявив прем’єр-міністр Ульф Крістерссон.

“У випадку загрози війни це стає суттєвим питанням. Демократичні країни мають забезпечити свою обороноздатність у випадку, якщо існує потенційна загроза використання ядерної зброї”, – підкреслив прем’єр-міністр.

Він також наголосив, що членство у НАТО та загальна оборона Швеції спрямовані на запобігання таких ситуацій.

Крістерссон відзначив, що якби Україна була членом НАТО, це дало б їй додаткові гарантії безпеки від потенційних загроз, включаючи агресію з боку Росії.

Згідно з повідомленням, в червні Ріксдаг розглядатиме урядовий законопроект про військову співпрацю зі США, відомий як угода DCA. Ця угода дозволить американським військам використовувати 17 шведських військових баз по всій країні.

Однак угоду критикували через відсутність заборони розміщення ядерної зброї на території Швеції, на відміну від аналогічних угод з Данією та Норвегією. Уряд вважає, що така заборона необов’язкова, оскільки вже є рішення парламенту про відсутність ядерної зброї на території Швеції у мирний час.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ