АКТУАЛЬНО

Психологічна готовність: понад 60% лікарів первинної ланки в Україні готові до надання психологічної допомоги

Україна зазначає значний прогрес у забезпеченні психологічної допомоги через підготовку більше ніж 15 200, або 60% сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. Згідно з інформацією від пресслужби МОЗ, понад половина з них вже успішно застосовує отримані навички у реальній практиці.

“Понад 15 200 лікарів первинної ланки успішно пройшли навчання за програмою ‘Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP’. Це становить понад 60% від загальної кількості лікарів первинної ланки, приблизно 8000 з них активно використовують набуті навички у практиці, надаючи безоплатні психологічні послуги пацієнтам в рамках Програми медичних гарантій”, – повідомляється.

Протягом року більше 85,5 тисяч пацієнтів скористалися цією послугою. Сімейні лікарі отримали 64 045 звернень щодо ментального здоров’я, терапевти – 12 494, педіатри – 9253, інші фахівці отримали 8194 звернень.

Міністр Віктор Ляшко заявив, що завданням МОЗ було максимально спростити доступ пацієнтів до психологічної допомоги, оскільки війна значно вплинула на ментальне здоров’я українців.

“Наприкінці минулого року ми розпочали масштабування навчання сімейних лікарів і педіатрів в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою першої леді Олени Зеленської. Наступним кроком буде налаштування системи перенаправлення до фахівців і створення центрів ментального здоров’я на базі кластерних лікарень залученням кваліфікованих психологів і психіатрів”, – підкреслив він.

Зараз українці можуть отримати безкоштовні послуги з охорони психічного здоров’я у сімейного лікаря, терапевта і педіатра, які працюють у закладах з договором на пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. Це стало можливим після успішного навчання лікарів, яке дозволяє їм надавати першу психологічну допомогу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ