АКТУАЛЬНО

Саудівська Аравія знову розглядає можливість вступу до БРІКС

Ер-Ріяд розглядає свої можливості в умовах зростаючої геополітичної напруженості. Саудівська Аравія продовжує вивчати можливість приєднання до БРІКС після отримання запрошення від групи минулого року. У серпні минулого року група запросила Саудівську Аравію, Об’єднані Арабські Емірати, Єгипет, Іран, Аргентину та Ефіопію приєднатися до неї з 1 січня. Хоча Аргентина відмовилася в листопаді, інші країни ще розглядають це питання.

1 січня не є остаточним терміном для ухвалення рішення, і приєднання до групи має значні економічні переваги для Саудівської Аравії через її торговельні зв’язки з Китаєм та Індією. Міністр економіки Саудівської Аравії, Фейсал Алібрагім, підтвердив, що країна продовжує процес розгляду цього питання.

Розширення групи може збільшити економічну потужність БРІКС, яка вже складається з Китаю, Бразилії, Росії, Індії та Південної Африки, і підсилити амбіції групи стати лідером Глобального Півдня.

Саудівська Аравія також оцінює свої варіанти в контексті зростання геополітичних напруг між США, Китаєм і Росією. Попри тісні відносини з США, країна рухається власним шляхом, враховуючи можливі зміни в підходах Вашингтона до безпеки Перської затоки.

“Хоча приєднання до групи є економічно вигідним, країна також повинна розглядати політичні наслідки цього рішення для відносин з іншими великими державами”, – зауважив аналітик Арабського університету наук безпеки Хайфа Хешам Алганнам.

Міністр торгівлі Саудівської Аравії на Всесвітньому економічному форумі в Давосі підтвердив, що країна на даний момент не приєдналася до БРІКС, не уточнивши причини. Російський прес-секретар Кремля, Дмітрій Пєсков, визнав важливість процесу інтеграції Саудівської Аравії до БРІКС.

Ця ситуація викликала занепокоєння у Вашингтоні, але Саудівська Аравія прагне зберігати рівні відносини з усіма великими державами і утримується від надсилання будь-яких неправильних сигналів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ