АКТУАЛЬНО

Турецькі банки масово відмовляють російським компаніям у транзитних платежах

Турецькі банки почали масово відмовляти російським компаніям у проведенні транзитних платежів до Європейського Союзу та інших країн. За даними російських ЗМІ, кілька імпортерів та посередників підтвердили цю інформацію, що створює серйозні проблеми для російського бізнесу.

Згідно з джерелами, проблема не нова. Вона вже виникала на початку 2024 року, коли турецькі та інші банки з “дружніх” до Росії країн почали остерігатися вторинних санкцій США. Однак тоді ситуація поступово стабілізувалася, і транзакції відновилися.

Влітку 2024 року проблеми з платежами через Туреччину знову загострилися. Європейські банки почали відмовляти у прийомі платежів, надісланих через турецькі банки для російських постачальників. Російські імпортери наводять приклади, коли їхні європейські партнери, зокрема з Болгарії, вимагали переказувати гроші через “нормальні” країни, вказуючи на зростаючий тиск на банки з боку регуляторів.

Ситуація погіршилася у вересні, коли турецькі банки, навіть за умови надання всіх необхідних документів щодо постачання, почали масово відмовляти в обробці транзитних платежів для російських компаній. Проблеми виникають не лише з платежами в доларах та євро, але й з транзакціями в юанях.

Причиною цього є збільшення побоювань турецьких банків через можливість отримання вторинних санкцій від США та інших країн. Навіть банки, які раніше легко проводили транзакції, зараз змушені підвищувати вимоги до російських платежів або зовсім відмовляти в їх обробці.

Одним із прикладів є турецький державний банк Emlak Katılım, який, хоча формально і не проводить транзитні платежі, на фоні відмови інших банків ввів додаткові комісії за такі операції. Це ускладнює роботу навіть із “дружніми” банками, що до цього часу підтримували співпрацю з Росією.

Проблеми з платежами загострилися ще більше після указу президента США Джо Байдена у грудні 2023 року. Він дозволив вводити вторинні санкції проти банків третіх країн за допомогу підсанкційним особам, що посилило тиск на банки Туреччини, Китаю та ОАЕ.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ