АКТУАЛЬНО

Румунія готує передачу системи Patriot Україні

Міністерство оборони Румунії нещодавно внесло до парламенту законопроєкт про передачу Україні системи протиповітряної оборони Patriot. Хоча про цей крок союзники заявляли ще в червні, наразі залишається незрозумілим, чи йдеться про майбутню передачу комплексу, чи лише про юридичне оформлення вже наданої допомоги.

Румунське видання Defense Romania, коментуючи ситуацію, звернуло увагу на подібний випадок з Нідерландами, які раніше також не розкривали точні терміни передачі системи Patriot Україні. Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс, якого цитують у виданні, зазначив: “Я не надаю конкретних дат щодо поставок не через брак прозорості, а щоб уникнути надання інформації Росії. Проте можу запевнити, що наші обіцянки будуть виконані найближчим часом”.

Румунія, приєднавшись до партнерів України, які сприяють посиленню її повітряної оборони американськими системами, зберігає стриманість щодо публічних заяв про постачання. Defense Express наголошує, що кожна країна, яка постачає зброю Україні, має право самостійно визначати політику інформування щодо виконання своїх зобов’язань. Варто зазначити, що протягом усього періоду повномасштабної війни Румунія практично не розкриває деталей щодо фактичної військової допомоги Україні.

Щодо темпів постачання комплексів Patriot, Пентагон нещодавно підтвердив, що Україна залишається в пріоритеті серед отримувачів цієї та іншої зброї. Проте, як зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Україна досі не отримала всі обіцяні системи Patriot. Він закликав країни, які раніше пообіцяли ці системи, пришвидшити процес передачі: “Які б не були причини, це пора зробити”, — підкреслив міністр.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ