АКТУАЛЬНО

Споживча активність стримує західні компанії від виходу з Росії

Багато західних компаній, які раніше планували вихід з російського ринку, змушені переглядати свої рішення. Як повідомляє Financial Times, причинами цього є зростання бюрократичних перешкод та відновлення споживчої активності в країні.

Зокрема, йдеться про компанії Avon Products, Air Liquide і Reckitt, які раніше озвучували плани вийти з РФ.

«Багато європейських компаній опинилися між молотом і ковадлом. Вони сказали, що підуть. Їм було надано вибір покупців, який був для них неприйнятний”, – говорить один із керівників, який працює із західними компаніями в РФ.

За даними Київської школи економіки, з 2022 року в Росії залишилося понад 2100 транснаціональних корпорацій, 387 вийшли, а 1223 скоротили свою діяльність.

Москва створила низку перешкод для охочих вийти: ввела обов’язкову знижку в 50% на активи з «недружніх» країн, які продаються російським покупцям; 15% «податку на виїзд». Також дедалі важче знайти в РФ покупця, угоду з яким не забороняють західні санкції.

«Деякі з цих компаній за 30 років побудували чотири-п’ять заводів. Вони не збираються продавати це з 90-відсотковою знижкою”, – говорить джерело FT.

Багатьох вразив досвід таких компаній як Carlsberg і Danone, чиї активи були конфісковані після оголошення про плани виходу.

Деякі компанії зізнаються, що їхніх інвесторів «морально не хвилює», чи покинуть вони РФ.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ