АКТУАЛЬНО

Трагедія на шахті в Казахстані: Пожежа забрала життя 16 гірників

Казахстан зіткнувся з трагедією на гірничодобувній шахті, де пожежа, ймовірно спричинена вибухом газу, забрала життя 16 гірників.

Ця трагедія сталася на шахті імені Костенка в Карагандинській області 28 жовтня. На момент аварії в шахті перебували 252 людини, з яких на поверхню було врятовано 205 шахтарів. Однак під землею, як і раніше, залишаються десятки людей, що робить рятувальні роботи вкрай складними і небезпечними.

Акім регіону, Єрмаганбет Булекпаєв, повідомив про те, що 18 осіб було госпіталізовано, а на місці події працюють 40 рятувальників і 10 одиниць спеціалізованої техніки. Також було створено оперативний штаб для координації дій з ліквідації наслідків аварії.

Міністр з надзвичайних ситуацій, Сирим Шаріпханов, прибув на місце події, щоб особисто керувати операціями з порятунку та надання допомоги постраждалим.

Генеральна прокуратура Казахстану вже почала досудове розслідування щодо цієї катастрофи за статтею “Порушення правил безпеки під час ведення гірничих або будівельних робіт”. Це свідчить про серйозний підхід до з’ясування причин пожежі та виявлення можливих порушень.

Особлива увага приділяється власнику шахти, АТ “АрселорМіттал Теміртау”, компанії, контрольованій британським мільярдером індійського походження Лакшмі Мітталом. Це вже не перший інцидент на шахтах цієї компанії в Карагандинському вугільному басейні. У серпні того ж року на іншій шахті “Казахстанської” компанії сталася пожежа, внаслідок якої загинуло п’ятеро людей, а 16 постраждали.

За офіційними даними, на об’єктах “АрселорМіттал Теміртау” за останні 15 років загинуло понад 100 осіб. Ці цифри підкреслюють серйозні проблеми в галузі безпеки на шахтах компанії.

Президент Казахстану, Касим-Жомарт Токаєв, уже висловив свої сильні побоювання і доручив уряду “припинити інвестиційне співробітництво з “АрселорМіттал-Теміртау””. Це рішення викликало масове обговорення і вимоги перегляду відносин з компанією.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ