АКТУАЛЬНО

У Берліні побоюються невдоволення Парижа і Лондона витоком військових даних

Після перехоплення розмови між офіцерами бундесверу ХДС побоюється невдоволення в Парижі та Лондоні, повідомляє N-TV. Експерт у галузі оборони Родеріх Кізеветтер попереджає про роздратування союзників через помилки Німеччини: “Наші партнери – Франція і Велика Британія – тепер вважають Німеччину ненадійною, тому що Росія дізнається те, чого не повинна дізнаватися”.

Християнські демократи закликають уряд нарешті усвідомити, що Росія вважає весь Захід, включно з Німеччиною, “ворогом і метою війни”. Тому канцлеру Олафу Шольцу пора перестати “пускати дим на дзеркала” в питанні про постачання крилатих ракет Taurus в Україну. За словами Кізеветтера, Берліну необхідно швидко змінити свої цілі і підтримати Україну: вона “повинна виграти цю війну за всяку ціну”.

Раніше Шольц виключив постачання системи озброєнь Taurus Києву, незважаючи на критику з боку своїх партнерів по коаліції. Канцлер мотивує свою відмову тим, що в разі постачання Німеччина може бути втягнута у війну, зокрема за безпосередньої участі німецьких військових.

У Росії може бути ще більше перехоплених розмов із Німеччини, включно з канцлером Шольцем, вважають німецькі політики і розвідники.

“Зазвичай успішні операції з прослуховування телефонних розмов не розголошуються, щоб не нашкодити джерелу. Цей витік може бути лише верхівкою айсберга”, – заявив екс-глава німецької зовнішньої розвідки BND Август Ганнінг у коментарі Bild.

З ним згоден депутат Бундестагу та експерт ХДС із зовнішньої політики Родеріх Кізеветтер.

“Я думаю, досить імовірно, що й інших членів уряду ФРН і міністерств прослуховували, включно з канцлером і його найближчим оточенням. Публікація цих матеріалів – лише питання часу і відповідної можливості. Це станеться, щойно Росія вважатиме це доцільним. Росія вже давно вважає нас противниками у війні”, – заявив Кізеветтер.

Британський експерт із розвідки Ніл Барнетт вважає, що Москва публікацією плівок спробує вплинути на громадську думку в Німеччині і “нацькувати союзників на Заході один проти одного”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ