АКТУАЛЬНО

Геннадій Боголюбов: про кармічний зв’язок українського мільярдера з Коломойським та американською Фемідою

Геннадій Боголюбов у відповідь на питання про “дружбу з Коломойським”, в одному із численних інтерв’ю каналу МЕНОРА, назвав свої стосунки з Ігорем Валерійовичем “дуже серйозним кармічним зв’язком”. Що не дивно, з огляду на той факт, що крім спільного бізнесу двох українських мільярдерів пов’язують санкції та загроза екстрадиції до США.

Як повідомляє видання НЕНЬКА ІНФО у власному журналістському розслідуванні, крім спільного бізнесу двох українських мільярдерів пов’язують санкції та загроза екстрадиції до США.

В той час, коли Ігор Коломойський переховується від екстрадиції в СІЗО СБУ на Аскольдовому, його давній бізнес партнер Геннадій Боголюбов подорожує Європою користуючись яхтами та літаком групи “Приват”.

В контексті можливості “вільного пересування” Боголюбова варто відзначити той факт, що ніхто крім Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова не володіють інформацією про структуру та точний розмір активів групи “Приват”. А після посадки Ігоря Валерійовича в СІЗО, єдиним хто має всі доступи та може вільно розпоряджатись активами лишається Боголюбов.

Коломойський та Боголюбов володіють величезним конгломератом, який зазвичай називають “група Приват”, хоча юридично такої групи не існує. Після націоналізації ПриватБанку у 2016 році, в складі так званої групи “Приват” залишилось крім крупних активів на кшталт заводів та ГОК, безліч анонімних офшорних компаній діяльність яких неможливо відслідкувати, а значить неможливо арештувати чи відібрати. В інтерв’ю Українській Правді від 2010 року, Ігор Коломойський сам називає їх з Боголюбовим групу компаній “Приват” фантомом.

Скріншот інтерв'ю Ігоря Коломойського для Української Правди
Скріншот інтерв’ю Ігоря Коломойського для Української Правди

А починався бізнес “Приват” в українському Дніпропетровську. Серед учасників фондового ринку існує “легенда”, що в далекі 90-ті Коломойський разом з партнерами відкрив компанію-реєстратора цінних паперів, з самими найнижчими тарифами в регіоні. Звісно більшість акціонерних товариств перейшла на обслуговування саме до нього. Через деякий час Коломойський з партнерами провели аудит усіх компаній що обслуговувались у їх реєстратора, обрали самі перспективні бізнеса, після чого рейдернули, переписавши на нового власника. Так розпочиналось сходження групи “Приват”.

Ця історія могла б так і залишитись однією з “легенд 90-тих”, якби не ряд аналогій з ПриватБанком.

ПриватБанк досить швидко став самим крупним банком України завдяки високому рівню сервісу та низьким тарифам. Користуватись послугами ПриватБанку було комфортно та вигідно, але згодом вияснилось що основні акціонери Коломойський-Боголюбов вивели з банку мільярди через кредити, що поставило банк на межу банкрутства.

Україна була вимушена приватизувати ПриватБанк, в тому числі через наполягання МВФ. Тоді говорили, що ПриватБанк занадто великий щоб збанкрутувати. Варто відзначити, що у Високому Суді Лондона до сих пір йдуть суди між уже державним ПриватБанком та екс-власниками Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим. Рішення у справі очікується ближче до літа цього року.

Але основна проблема Геннадія Боголюбова та Ігоря Коломойського це санкційні списки та суди в США, штат Делавер. Як повідомляють інформовані джерела, ФБР занялись Коломойським-Боголюбовим після того, як у серпні 2014 року відбулося розмивання частки їх уже екс-партнера, відомого єврейського мецената Вадима Шульмана у Warren Steel Holdings LLC, що Шульман фактично підтвердив у великому інтерв’ю для Економічної Правди.

Згодом американська Феміда, не без участі Шульмана та його друзів з Atlantic Council, та з урахуванням судових слухань в штаті Делавер уже за участю державного ПриватБанку вирішили трактувати справу Коломойського-Боголюбова як фінансові злочини: відмивання коштів у США. Така позиція дозволяє не тільки конфіскувати всю нерухомість групи Приват у США, а й передбачає екстрадицію підозрюваних.

По одній із версій, популярній серед українського політикума, саме через ризик екстрадиції до США ігор Коломойський вибрав “перечекати” важкі часи в СІЗО СБУ на Аскольдовому. Тим часом Геннадій Боголюбов провів ряд зустрічей, в тому числі в інтересах Ігоря Коломойського. Зокрема, на початку серпня 2023 року Богулюбов зустрічався з Романом Абрамовичем в Ізраїлі. По одній із версій, темою зустрічі між Боголюбовим та Абрамовичем була спроба переграти ситуацію по екстрадиції Коломойського до США.

Щодо самого Геннадія Боголюбова, то “кармічні зв’язки” з Коломойським та американською Фемідою загрожують також йому та членам його родини. Зокрема, розлучення Боголюбова з його дружиною Софією багато хто вважає фіктивним, з метою захистити сім’ю від санкційного тиску та конфіскації майна.

Разом з тим, по інформації наших джерел з Офісу Президента, в непростій для Боголюбова ситуації на допомогу прийшов Андрій Єрмак разом з його Лондонськими друзями: за суму в 3 мільярди доларів США активами, Геннадій Боголюбов матиме час на вирішення непростих “кармічних” ситуацій. Своїх та партнера.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ