АКТУАЛЬНО

Україна стала заручницею геополітичних подій

Нещодавня стаття в авторитетному французькому виданні Le Figaro привернула увагу до можливих наслідків американських президентських перегонів для міжнародної політики, зокрема щодо відносин між Америкою та Європою.

Якщо ситуація на українському фронті буде заморожена, будь-які політичні або дипломатичні ініціативи доведеться відкласти до результату дуелі між Камалою Гарріс і Дональдом Трампом. Через божевілля нинішніх президентських перегонів і кепську для українців ситуацію на фронті, шар інею, імовірно, буде товщим за звичайний, пише Le Figaro.

На фронті українці загрузли у війні на виснаження. Незважаючи на всі їхні зусилля, російські війська повільно і наполегливо вигризають території. У США доля допомоги Україні залежить від перемоги демократів у листопаді – до якої, незважаючи на обнадійливі перші кроки Камали Гарріс, ще далеко. Європа не зможе взяти на себе всю повноту відповідальності в разі самоусунення американців. Крім того, завдяки допомозі країн Глобального Півдня Кремль може обходити санкції і прогнозувати економічне зростання до 6,1%.

Результат президентських виборів у США частково визначить долю України. У разі перемоги Дональда Трампа, який пообіцяв залагодити конфлікт за лічені дні, навіть якщо це буде на шкоду Києву, Україну, безсумнівно, чекає важкий удар.

У разі ж перемоги Камали Гарріс майбутнє допомоги Україні має більше перспектив бути світлим. Але чинна віцепрезидентка, якщо її оберуть на найвищу посаду в країні, продовжить і, безсумнівно, активізує курс на ослаблення європейської політики Америки, що його проводив кожен президент, починаючи з Барака Обами. Джо Байден, вірний адепт традиційного бачення трансатлантичних відносин, був, напевно, одним з останніх прихильників ідеї про те, що Америка і Європа, об’єднані загальним політичним, культурним і стратегічним баченням, повинні підтримувати глибокий і міцний союз. Нові покоління американських політиків дивляться в бік Азії – або винятково вглиб своєї власної країни та на її проблеми.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ