АКТУАЛЬНО

Українська інновація у боротьбі з приглушенням дронів на фронті

Українським розробникам вдалося створити пакет програмного забезпечення для безпілотників з машинним зором під назвою “Eagle Eyes”, який допомагає уникнути заглушення з боку окупантів.

Цей продукт, розроблений українськими спецпризначенцями, дозволяє безпілотникам орієнтуватися лише за допомогою машинного зору. Використовуючи алгоритми штучного інтелекту, програма порівнює відеозображення місцевості в реальному часі з бортовою картою, зшитою з фотографій і відео, зібраних раніше літаками-розвідниками. Це дозволяє безпілотникам продовжувати виконувати свої завдання навіть після того, як їх заглушили.

Eagle Eyes також вміє розпізнавати різні наземні цілі, такі як танки, транспортери, ракетні пускові установки і бойові вертольоти. Після розпізнавання, дрон може незалежно випускати бомби або пікірувати на ці цілі.

За словами військового ЗСУ, який побажав залишитися невідомим, Eagle Eyes дуже ефективний у враженні станцій глушіння. Пріоритетом номер два є російські зенітно-ракетні батареї С-400.

Під час бойових випробувань весною 2023 року, було використано лише три групи спецпризначенців, кожна з яких мала два-три безпілотники. Командир підрозділу “Білий орел”, який брав участь у цих випробуваннях, Валерій Боровик, стверджує, що сьогодні Eagle Eyes широко використовується і є дешевим рішенням для дронів-камікадзе.

За словами Боровика, ця система може працювати на відстоянні близько 60 км, і вона використовується для нанесення ударів по енергетичній інфраструктурі Росії.

Також варто зазначити, що напрям безпілотних систем у силах Територіальної оборони розробляється досить активно – у кожній бригаді формується рота ударних безпілотних авіаційних комплексів, яка потребує науковців з інформаційних технологій та людей з технічними навичками, відповідною освітою та швидким навчанням.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ