АКТУАЛЬНО

В Африці виявили «невидиме золото» вартістю до 24 мільярдів доларів

На басейні Вітватерсранд в Африці може знаходитися значна кількість «невидимого золота», приблизна вартість якого становить 24 мільярди доларів.

Вітватерсранд став епіцентром «золотої лихоманки» у XIX столітті, коли видобуток золота тут був особливо прибутковим і сприяв заснуванню міста Йоганнесбург. Приблизно 40% всього золота, видобутого на Землі, було отримано саме тут. Процес видобутку залишив значну кількість відходів, відомих як хвости. Доктор Стів Чингвару з Зімбабве провів аналіз цих відходів і встановив, що вони можуть містити до 460 тонн так званого «невидимого золота».

Нерідко золото не зустрічається у формі блискучих злитків, а замість цього може приховуватися усередині інших мінералів, залишаючись невидимим для людського ока. Це відоме як «невидиме золото».

Чингвару не лише оцінив кількість такого золота, а й запропонував методи його видобутку. Він пропонує новий спосіб обробки відходів, оскільки існуючі методи виявилися малоефективними.

«Історично вважалося, що концентрація золота у хвостах досить низька, але зараз, коли багаті природні родовища золота вичерпуються, видобуток стає вкрай важким, бо деякі шахти вже досягли глибини чотирьох кілометрів під землею. Тому видобуток золота з низькою концентрацією стає все більш вигідним», — пояснив він.

В результаті досліджень Чингвару було виявлено, що в хвостосховищах Йоганнесбурга може міститися золото на суму 24 мільярди доларів.

Раніше величезний артефакт, виготовлений із речовини, яка для давніх римлян була ціннішою, ніж золото, був виявлений археологами у Великій Британії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ