АКТУАЛЬНО

Вчені віднайшли зв’язок між спекою і народжуваністю

Вчені зафіксували зниження народжуваності в Іспанії через дев’ять місяців після періодів аномальної спеки, що є ще одним свідченням впливу зміни клімату на демографічні процеси. Дослідження, проведене в Інституті демографічних досліджень Макса Планка в Німеччині, опубліковане в журналі Population Studies, показало значний вплив високих температур на народжуваність у країні. Про це повідомляє The Economist.

Зокрема, провідний дослідник Рісто Конте Кейвабу та його колеги вивчили зв’язок між погодними умовами та народжуваністю в Іспанії за період з 2010 до 2018 року. Вони проаналізували загальний коефіцієнт народжуваності (ОКР), який показує середню кількість дітей, народжених жінками за їхнє життя, і виявили зниження цього показника після періодів високих температур.

За даними дослідження, коли температура піднімалася вище 25°C, народжуваність знижувалася на 0,3% через дев’ять місяців. Якщо температура сягала понад 30°C, ОКР зменшувався на 0,8%. Це свідчить про те, що екстремальні погодні умови можуть мати довготривалий вплив на демографічні показники.

Однією з основних причин цього явища дослідники називають зниження статевої активності в спеку, а також вплив теплового стресу на якість сперми. За даними досліджень, проведених на тваринах, тепловий стрес призводить до тимчасового погіршення якості сперми, що може проявлятися через кілька тижнів. Аналогічні результати спостерігалися й у людей.

Зростання температури, спричинене глобальним потеплінням, може мати ще більший вплив на народжуваність у майбутньому, що змушує замислитись над довгостроковими наслідками зміни клімату для людства.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ