АКТУАЛЬНО

Велика Британія відмовляє Україні у використанні ракет Storm Shadow для наступу на Курськ

Уряд Великої Британії відмовив Україні у дозволі на використання ракет Storm Shadow для ударів по об’єктах у російському місті Курськ, повідомляє видання The Telegraph з посиланням на урядові джерела.

Це рішення було прийнято, попри зусилля українського президента Володимира Зеленського, який під час свого візиту до Великої Британії минулого місяця намагався переконати прем’єр-міністра Кіра Стармера зняти обмеження на використання цих ракет.

Ракети Storm Shadow, дальність яких становить близько 250 кілометрів, є важливим засобом для враження ключових військових об’єктів ворога на значній відстані. Україна планувала використовувати ці ракети для ударів по аеродромах і логістичних вузлах у Курську, які Росія використовує для зміцнення своїх позицій. За словами колишнього британського танкового командира Хеміша де Бреттон-Гордона, ці ракети могли б ефективно вражати залізничні вузли і ключові дороги, що ведуть до Курська, а також аеродроми в радіусі 100 миль.

Ракета Storm Shadow розроблена у Франції, що означає, що Париж також має право голосу у вирішенні питання її використання. Тому, позиція Лондона стосовно цього питання співпадає з позицією французького уряду. Окрім цього, Україна також зверталася до Вашингтона з проханням дозволити використання ракет великої дальності Atacms, проте поки що отримала відмову.

Згідно з The Telegraph, наступ на Курськ міг би змусити Москву відвести підрозділи від інших важливих напрямків, таких як Покровськ, де українські сили зайняли оборонну позицію. Цей наступ не тільки принизив би Путіна, але й посилив би моральний дух українців і надав би додаткові важелі у можливих переговорах.

Проте урядові джерела у Великій Британії наголошують, що їхня позиція не змінилася. Військова допомога, надана Україні, призначена виключно для підтримки її права на самооборону від незаконних нападів Росії і використовується згідно з міжнародним гуманітарним правом.

З 6 серпня на території Курської області Росії тривають бої, а 12 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив про взяття під контроль близько 1000 квадратних кілометрів території РФ. Аналітики вважають, що цей наступ підвищує моральний дух українців, посилює важелі для переговорів і відволікає ворожі війська з інших територій.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ