АКТУАЛЬНО

Великобританія та США укладають безстрокове ядерне партнерство

Велика Британія та США мають намір безстроково продовжити договір 1958 року про взаємну оборону, що передбачає співпрацю в галузі ядерної зброї. Це рішення, про яке повідомляє Financial Times, слід за глобальними змінами в безпековій ситуації, зокрема, у зв’язку з війною Росії в Україні та глобальною гонкою за ядерною зброєю.

Договір, підписаний вперше у 1958 році та продовжений неодноразово, зокрема востаннє у 2014 році, є центральним елементом «особливих відносин» між Великою Британією і США. Раніше угода мала 10-річний термін дії, але тепер вона буде безстроковою. Це рішення передбачає, що обидві країни продовжать обмінюватися ядерними технологіями та інформацією, забезпечуючи при цьому модернізацію британських сил ядерного стримування.

Це продовження угоди є реакцією на підвищені глобальні безпекові загрози. Як зазначають аналітики, таке рішення є ознакою небезпечних часів і підтверджує, що обидві країни вважають підтримання ядерної співпраці критично важливим для забезпечення глобальної стабільності.

«Закріплення угод про спільне використання ядерної зброї на постійній основі – це суттєва зміна в їхніх відносинах. Це забезпечує постійну основу для модернізації британських сил ядерного стримування», – коментує Девід Каллен, директор британського аналітичного центру Nuclear Information Service.

Окрім безстрокового продовження угоди, в рамках нових домовленостей британські та австралійські кораблі будуть оснащені американськими технологіями, проте не нестимуть ядерної зброї. Це дозволить обом країнам підтримувати високий рівень безпеки ядерної зброї та ядерних двигунів, не порушуючи міжнародних норм.

Великобританія, зокрема, виграє від продовження угоди, оскільки це гарантує стабільність відносин незалежно від зміни адміністрацій у США. Якщо протягом 21 робочого дня ні Палата громад, ні Палата лордів не ухвалять резолюцію проти ратифікації, договір буде автоматично затверджено.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ