АКТУАЛЬНО

Зурабішвілі використала вето щодо закону про «іноагентів» в Грузії

Президентка Грузії, Саломе Зурабішвілі, виступила з вето щодо закону про “іноагентів”, який був ухвалений парламентом наперекор масовим протестам на вулицях.

У своєму оголошенні під час брифінгу, Зурабішвілі характеризувала цей закон як “російський” за його “суттю і духом”, які суперечать як грузинській конституції, так і європейським стандартам.

“Це є перешкодою на нашому європейському шляху. Це вето є повністю законним, і сьогодні воно буде передане до парламенту. Цей закон не підлягає жодним змінам чи вдосконаленням. Отже, є дуже просте вето — цей закон має бути скасований”, — пояснила Зурабішвілі.

Тепер законопроект повернеться на розгляд парламенту. Проте для того, щоб подолати вето, необхідна підтримка 76 депутатів, що менше, ніж кількість голосів у парламентській більшості, що складає 83 голоси.

Причиною цього конфлікту став закон “Про прозорість іноземного впливу”, який парламент Грузії остаточно затвердив у третьому читанні 14 травня. Закон передбачає, що неурядові та медійні організації, які мають понад 20% доходів з-за кордону, повинні бути зареєстровані в спеціальному реєстрі та подавати фінансову звітність щороку.

У країні протягом тижнів тривали масові протести проти прийняття цього закону, який критики порівнюють з російським, яким Кремль обмежує свободу слова у своїй країні. Партія влади Грузії стверджує, що немає жодного зв’язку між цими законами.

Законопроект був внесений на розгляд рік після того, як подібна ініціатива спричинила масові протести та була відкликана.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ