АКТУАЛЬНО

Президент Туреччини пов’язує вступ Швеції у НАТО із діями Канади та США

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган висловив залежність ратифікації вступу Швеції до НАТО від рішень Канади та Сполучених Штатів Америки. Він вказав, що позитивні зміни в рішеннях США та Канади стосовно питань ембарго на продаж зброї можуть сприяти швидшій ратифікації вступу Швеції в турецькому парламенті.

Ердоган також повідомив, що обговорював питання винищувачів у телефонній розмові з президентом США і що обидві сторони погодилися, що Туреччина повинна прийняти рішення щодо вступу Швеції через парламент. Адміністрація Байдена вже схвалила продаж F-16 Туреччині, але рішення у Конгресі затримується через різні питання, зокрема, через гру Туреччини щодо вступу Швеції до НАТО та порушення прав людини.

Туреччина з 2021 року намагається отримати згоду на придбання 40 винищувачів і майже 80 комплектів для модернізації існуючих літаків. Хоча адміністрація Байдена вже погодилася на продаж, дискусії у Конгресі тривають, враховуючи вчинки Туреччини.

Відомо, що Канада погодилася відновити перемовини з Туреччиною щодо зняття експортного контролю на деталі для дронів та оптичне приладдя після того, як Туреччина зобов’язалася не блокувати вступ Швеції до НАТО.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ