АКТУАЛЬНО

Столтенберг закликає НАТО підтримати українську “формулу миру”

Єнс Столтенберг, який залишив посаду генерального секретаря НАТО, підкреслив, що держави Альянсу повинні підтримувати українську “формулу миру”, а не альтернативні ініціативи, запропоновані іншими країнами. Про це він заявив в інтерв’ю Politico.

Позиція НАТО щодо української ініціативи

Столтенберг відповів на запитання про участь Туреччини в китайсько-бразильській ініціативі “Друзі миру”, яка просуває свою “мирну ініціативу”. Колишній генсек НАТО зазначив, що Альянс повинен підтримувати українську ініціативу, оскільки вона “гарантує, що у нас є процес, який може привести до тривалого миру”.

Він також акцентував на тому, що українці повинні самі визначати, які умови є прийнятними, адже вони є жертвами повномасштабного вторгнення.

Альтернативні ініціативи та їхній вплив

Нагадаємо, що раніше підтримку китайсько-бразильської “мирної ініціативи” висловили Угорщина та Швейцарія. Ця ініціатива, оголошена у травні 2024 року, складається з шести пунктів, у яких не згадується Статут ООН або територіальна цілісність України. Замість цього передбачено заклик до “зупинення воєнних дій” та “нерозповсюдження конфлікту”.

До ініціативи “Друзі миру” вже приєдналася група з 17 країн, серед яких Туреччина є єдиним членом НАТО.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ