АКТУАЛЬНО

У Києві у 2024 році зростуть ціни на нерухомість до 15% у гривні

Прогнозується, що ціни на нерухомість в Києві та столичному регіоні в 2024 році збільшаться  до 15% в гривні. Це може мати місце при умові активного наростання будівельних обсягів столичними забудовниками та відсутності непередбачуваних обставин. Вартість квадратного метра в столиці залишатиметься традиційно вищою, ніж середньозважені ціни на ринку.

За словами оглядачки ринку нерухомості Вікторії Берещак, один із найочікуваніших та обґрунтованих прогнозів на 2024 рік полягає в зростанні цін на квадратний метр в Київському регіоні. Це пояснюється привабливістю столиці для внутрішньо переміщених осіб та українців, які повертаються з-за кордону.

“Програма “єОселя” набирає обертів, і видача сертифікатів за зруйноване житло розпочалася у листопаді 2023 року. Це може сприяти збільшенню попиту, особливо в Києві та Київському регіоні, що, в свою чергу, підсилить обсяги продажів і призведе до зростання цін”, – вказала експертка.

Берещак вважає, що нарощування обсягів будівельної активності з боку девелоперів є умовою для зростання вартості будівництва. Прогнозується, що ціни будуть вищими за середньозважені на ринку.

“Однією з обережних оцінок можна сказати, що протягом першого півріччя 2024 року очікується навіть до 15% зростання в гривні. Ліквідні формати з високим рівнем будівельної активності можуть додатково приносити від 5-7%, враховуючи їхні якісні характеристики та особливості на ринковому майданчику”, – відзначила експертка.

Також відзначається, що ціни на квартири на вторинному ринку у Києві продовжують зростати. Зафіксовано збільшення вартості квадратного метра житла, особливо на Печерську, де ціни досягли рівня 85 тис. гривень за 1 кв. м. Такий підйом вартості також асоціюється зі збільшеним попитом від переселенців з Донбасу та військових, що отримали “бойові” виплати.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ