АКТУАЛЬНО

Генсек НАТО попереджає про формування “авторитарного” альянсу Росії, Китаю, Ірану та Північної Кореї проти Заходу

Голова НАТО, Єнс Столтенберг, застерігає, що “альянс авторитарних режимів” нарощує свою співпрацю, спрямовану проти демократичних країн Заходу.

У своєму інтерв’ю він вказав, що Росія, Іран, Китай і Північна Корея стають все активнішими у спільних діях, надаючи один одному підтримку. За словами Столтенберга, цей альянс стає все міцнішим.

Глава НАТО роз’яснив: “Китай підтримує російську військову економіку, надаючи ключові компоненти для оборонної промисловості, в той час як Москва, в свою чергу, ставить своє майбутнє під заставу Пекіну”.

Також він додав, що Росія постачає технології Ірану та Північній Кореї в обмін на військове обладнання та боєприпаси.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив мені, що альянсу довелося співпрацювати з країнами поза його географічною зоною, такими як Японія і Південна Корея, щоб “протистояти зростаючому впливу цього альянсу авторитарних режимів”.

Столтенберг також висловив впевненість у тому, що союзники в НАТО ухвалять рішення щодо довгострокової угоди про фінансування України до липня, коли відбудеться саміт Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні.

Нещодавно генсек НАТО намагався переконати інші країни виділити більше грошей на військову підтримку України у її протистоянні російській агресії, сподіваючись створити фонд у 100 млрд євро на 5 років.

Він виразив впевненість у досягненні угоди до липня, незважаючи на сумніви деяких країн.

За його словами, довгострокова підтримка України має вирішальне значення як зараз, так і після врегулювання конфлікту.

“Навіть якщо ми сподіваємося, що війна скоро завершиться, ми повинні підтримувати Україну протягом тривалого періоду, щоб зміцнити її оборону проти майбутніх загроз”, – сказав він.

Столтенберг наголосив, що військова підтримка є ключовою для вигнання російських військ з України та примусити Путіна відмовитися від окупаційних мет.

Однак він також припустив, що Київ може бути змушений піти на певні компроміси з Росією.

“Остаточне рішення про компроміси має бути прийняте Україною. Ми повинні дати їм можливість досягти прийнятного рішення в переговорах”, – зазначив він.

Він заявив, що зараз не закликає Україну робити концесії і додав, що “справжній мир” буде досягнутий лише тоді, коли “Україна вибореться з конфлікту”.

Проте його коментарі належить уважно розглянути. Вони виголошуються в контексті того, що президент України Володимир Зеленський завжди був рішучим у своїй відмові вести переговори з Путіним, незважаючи на заклики до цього, у тому числі і від папи римського Франциска.

Столтенберг відмовився коментувати можливе повернення Дональда Трампа до Білого дому, заявивши лише, що він має впевненість у тому, що США залишаться важливим союзником України, незалежно від того, хто стане при владі у країні.

Говорячи про конфлікт на Близькому Сході, Столтенберг підкреслив важливість того, щоб США та інші країни НАТО давали чіткий сигнал Ізраїлю про необхідність “значно більшого” захисту цивільного населення та працівників гуманітарних організацій. Це відноситься до нещодавньої трагедії в Газі, коли ізраїльські сили помилково атакували працівників гуманітарних місій.

Столтенберг перебуває на посаді лідера НАТО вже протягом 10 років.

У світлі відзначення 75-річчя організації він відзначив, що сучасний світ став “набагато небезпечнішим, набагато більш непередбачуваним” та “набагато жорстокішим”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ