АКТУАЛЬНО

Подробиці заяви спікера Палати представників США Майка Джонсона про пакет допомоги Україні та Ізраїлю

Фінансова допомога Україні надаватиметься на кредитній основі.

“Комітет з питань регламенту Палати представників сьогодні опублікує текст трьох законопроєктів щодо фінансування національної безпеки США і союзників в Ізраїлі, Індо-Тихоокеанському регіоні та Україні, включно з кредитною структурою надання допомоги, а також посилення підзвітності. Тексти перших трьох законопроєктів буде опубліковано найближчим часом, а четвертий законопроєкт, як і законопроєкт щодо безпеки кордонів, буде опубліковано пізніше сьогодні. Так ми забезпечимо час для ефективного процесу внесення поправок”, – заявив спікер.

“Ми очікуємо, що остаточне ухвалення законопроектів про допомогу Україні та Ізраїлю відбудеться в суботу ввечері”, – додав Джонсон.

За його словами, законопроєкт про допомогу Україні, що готується до публікації, передбачає надання фінансової допомоги Україні у вигляді позик, що відповідатиме ідеї, висунутій Трампом.

Четвертий законопроєкт передбачає конфіскацію російських активів для покриття витрат на допомогу. До законопроєкту також буде включено положення, яке вимагатиме від китайської компанії ByteDance Ltd продати соцмережу TikTok, щоб вона могла продовжити роботу в США.

Проєкт допомоги Україні наказує президенту США надати Києву далекобійні ракети ATACMS.

Щоправда, поки не дуже зрозуміло, “перемога” це чи “зрада” для України. Адже раніше Байден вкрай обережно підходив до питання передачі ATACMS Україні. Як писали ЗМІ – через побоювання різкої ескалації напруженості у відносинах із Росією.

І чи підпише Байден із цією нормою закон (якщо за нього все ж таки проголосують) – питання відкрите.

Проєкт вимагає від держдепу і Пентагону представити стратегію США щодо підтримки України протягом 45 днів після ухвалення.

Проект передбачає асигнування $61 млрд у зв’язку з війною в Україні, включно з $23 млрд на поповнення арсеналів США. І близько 8 млрд доларів фінансової допомоги.

Крім того, президент США має домовитися з Україною про повернення наданої фінансової допомоги.

В документі зазначено, що із загальної суми допомоги в 60,75 млрд доларів 23 мільярди мають піти на поповнення арсеналів США.

Також передбачається, що 11,3 мільярда підуть на поточні військові операції США в регіоні і 13,8 мільярда – на закупівлю новітніх систем озброєнь.

Крім того законопроєкт передбачає посилення нагляду через вимоги особистого моніторингу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ