АКТУАЛЬНО

Останній експеримент Мадонни

Її Celebration Tour – це перша ретроспектива поп-суперзірки, яка тематично досліджує її минуле і, можливо, дає уявлення про те, як вона будуватиме своє майбутнє.

Протягом 40 років еволюція, бунтарство та стійкість були відмітними рисами Мадонни, але її життєвою силою є рух вперед. Вона була головною акулою поп-музики, яка працює в майже вічному русі: навіщо їй зупинятися, щоб погрітися чи озирнутися, ризикуючи втратити кисень?

Тож зрозумілі нотки непокори та небажання, які відчуваються у Celebration Tour, її першому роуд-шоу, присвяченому хітам, а не новому альбому. Ретроспектива розпочала свій північноамериканський етап у Barclays Center у Брукліні в середу ввечері з усіма класичними атрибутами шоу Мадонни. Але на відміну від її 11 попередніх турів такого масштабу, цей тур переслідували привиди – деякі з них були запрошені, а деякі зіпсували вечірку.

Сет-лист розпочався з моменту народження – не початку кар’єри Мадонни, а появи її первістка – піснею “Nothing Really Matters” з її альбому 1998 року “Ray of Light” про те, як батьківство змінює пріоритети. Анахронізм – це сервіровка столу: Якщо Celebration розповідає історію свого життя, то її дугою є досвід втрати матері та її власний досвід самотності. “Ніколи не забувай, звідки ти прийшла”, – наставляла вона танцівницю, яка слугувала аватаром її молодого “я”, і яку потім по-материнськи обіймала.

Перша частина концерту, розділена на сім розділів, була найбільш безтурботною (“Everybody”, “Holiday”, “Open Your Heart”). Але радість була побудована на боротьбі. Перед тим, як Мадонна вийшла на сцену, ведучий вечора, трансвестит Боб, нагадав натовпу, що співачка приїхала до Нью-Йорка з Детройта з 35 доларами в кишені і розкидала фальшиві купюри.

Вбрана в корсет бірюзового кольору, чорну міні-спідницю та піджак, прикрашений ланцюгами, 65-річна Мадонна випромінювала енергетику сцени в центрі міста кінця 1970-х років, де вона вперше знайшла однодумців і творчих натхненників. Це було полегшенням – повернутися, сказала вона зі шквалом ф-бомб, коли взяла до рук електрогітару, щоб виконати важку версію “I Love New York” у поєднанні з “Burning Up”, насичену потужними акордами. На екрані позаду неї засвітилися старовинні фотографії CBGB, де вона грала один зі своїх перших концертів.

Невдовзі “Glee” був загартований спустошенням: спільнота митців, яка дала Мадонні притулок, була знищена СНІДом, і вона представила “Live to Tell” як потужну данину пам’яті. На екранах, підвішених навколо сцени, яка простяглася майже на всю довжину підлоги на серії подіумів, спочатку показували поодинокі обличчя. Потім зображення множилися, демонструючи масштаб епідемії. Було просто занадто багато історій, щоб їх розповісти.

Протягом двох з гаком годин Мадонна чинила опір найпростішим шляхам до зображення власної історії. Після першого відділення концерт мав лише слабку хронологічну послідовність, натомість схиляючись до тем: її смілива сексуальність (“Erotica”, поставлена на боксерському рингу, і “Justify My Love”, поставлена як майже оргія); її пошуки кохання (непристойна “Hung Up” і улюблена фанатами “Bad Girl”); її сувора непокора (багаторічний хіт на ковбойську тематику “Don’t Tell Me”). Вона приправила шоу відсиланнями до попередніх турів і відео, але пропустила очевидний вибір (“Papa Don’t Preach”, “Express Yourself”) на користь глючної теми про агента 007 “Die Another Day” і гострого акустичного каверу на пісню Глорії Гейнор “I Will Survive”.

Найефектнішим номером шоу стала пісня “Like a Prayer”, яку вона заспівала на драматичній каруселі, що крутилася, утримуючи танцюристів без сорочок у вражаючих позах, що імітували розп’яття Христа. Пропульсивний бас реміксу створював напругу, а швидкий перехід до пісні Сема Сміта та Кіма Петраса “Unholy” підкреслював незмінний вплив оригінального треку.

Мадонна завжди орієнтувалася на те, що буде далі, але артисти, які йшли за нею, обрали інші шляхи. Лише цього року дві жінки, які на десятиліття молодші за неї, перетворили вчорашній день на великий бізнес: Тейлор Свіфт заглибилася на сцені у свої попередні альбомні цикли, а Бейонсе грала стадіонні шоу, натхненні стилями танцювальної музики, які з’явилися ще до її народження.

Мадонна ніколи раніше не вдавалася до ностальгії, і на цьому концерті було зрозуміло чому. У 80-х вона перевернула уявлення про те, чого може досягти поп-кар’єра. У 90-х вона перевіряла, наскільки відверто може висловлювати свої бажання. У 2000-х вона знаходила нову свободу на танцполі. У 2010-х вона виводила на свою орбіту нові голоси. Але в турі, присвяченому минулому, неможливо ігнорувати плин часу. Тепер перед Мадонною простягнулося менше майбутнього, і неясно, як вона буде з ним рахуватися.

Донедавна її новаторська кар’єра була демонстрацією, здавалося б, неможливої фізичної сили. Але наприкінці театральних шоу 2020 року на підтримку її останнього студійного альбому “Madame X” серйозні травми дали про себе знати. Колись невичерпний організм Мадонни підвів її за кілька днів до запланованого на липень початку туру “Celebration Tour”, і вона потрапила до лікарні з інфекцією.

У Barclays вона дозволила своїм танцюристам робити більшу частину важкої роботи, хоча сама все ще керувала хореографією – здебільшого на підборах – протягом більшої частини шоу. Іноді, стрибаючи по подіуму зі світлим волоссям, що розвівалося, вона виглядала безтурботною вискочкою, яка перевернула світ поп-музики з ніг на голову. Іншим разом, з волоссям, що відставало від ритму, вона була схожа на ветерана сцени, який витримав десятиліття каторжної фізичної праці.

“Я не думала, що доживу до цього літа, але ось я тут”, – сказала вона натовпу на початку виступу. Вона зберегла місце в шоу для тих, хто цього не зробив: у цікавій данині Майклу Джексону, силует двох суперзірок, які танцювали разом, проектувався під мікс “Billie Jean” і “Like a Virgin”. Хтось, одягнений як Прінс, імітував соло на одній з його фірмових гітар в кінці “Like a Prayer”. І, що дуже зворушливо, Мадонна вшанувала біологічну матір свого сина Девіда поруч зі своєю, коли він приєднався до неї під час виконання “Mother and Father”.

Девід бренькав на гітарі під цю меланхолійну пісню з “Американського життя”, а також під “La Isla Bonita”; її дочка Мерсі акомпанувала їй на роялі під час виконання “Bad Girl”. Але в іншому Мадонна відмовилася від гурту для цього туру, натомість використовуючи треки, відредаговані її давнім співавтором Стюартом Прайсом. Цей вибір позбавив шоу театральності і створив додатковий тиск на вокал Мадонни, який спочатку був хрипким і часом напруженим. (Варто зазначити, що натовп також не сприйняв високі ноти “Crazy for You”).

Мадонна, давно відома як перфекціоністка, здавалася більш розкутою і балакучою протягом усього вечора. Кілька пауз для звернення до публіки були розставлені по всьому сету, і вона була в захваті під час грайливої данини бальній сцені, яку вона висвітлювала у “Vogue”, де на подіумі була її 11-річна донька Естере. Для “Ray of Light” Мадонна виглядала так, ніби їй було весело танцювати в прямокутному ліфті, який підняв її над натовпом.

Мадонна давно знає силу відео, і найефективнішим втіленням її впливу став монтаж перед передостаннім номером шоу, який зшив воєдино заголовки газет і новин про її безпрецедентну здатність шокувати світ. “Найсуперечливіша річ, яку я коли-небудь робила, – це залишатися тут”, – сказала вона у своїй промові в 2016 році, підкресливши, що їй постійно доводиться боротися з подвійним бичем – сексизмом та дискримінацією за віком.

Жителі Нью-Йорка, зазначила вона зі сцени, не люблять, коли їм вказують, що робити. Але, можливо, нарешті зупинившись і озирнувшись назад, вона побачила інший шлях вперед: її заслужену епоху спадщини. “Щось закінчується, – співала вона у пісні “Nothing Really Matters”, проносячись по сцені на самоті, – і щось починається”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ