АКТУАЛЬНО

Китайський варіант перед Самітом миру, пропозиції Пекіну щодо ситуації в Україні

Китай відмовився взяти участь у Саміті з мирного плану для України, запланованому на 15-16 червня, замість цього активно лобіюючи свій альтернативний план серед інших країн. Про це повідомили десять дипломатів, один з яких характеризував ці дії як “прихований бойкот” глобальної зустрічі у Швейцарії.

Китай, який підтримується Росією, не бере участь у конференції через недоліки щодо участі Москви, проте відкрито не критикує сам саміт перед країнами, що розвиваються. Замість цього Пекін активізував інформаційну кампанію, спонукуючи інші країни приєднатися до свого плану з шести пунктів, запропонованого разом з Бразилією у травні.

Дипломати повідомили, що багато країн, що розвиваються, розглядають можливість підтримки плану Китаю. Заразом Китай продовжує звертатися до західних країн із запитами про підтримку своїх інтересів.

Представник МЗС Китаю не відповів на прохання коментувати свої лобістські зусилля, але минулого тижня заявив, що Китай сподівається на мирне вирішення конфлікту в Україні, не використовуючи саміт як платформу для геополітичних конфронтацій.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ