АКТУАЛЬНО

Через РФ Малі втрачає і гроші і дипломатичні зв’язки

Африканська республіка Малі, яка нещодавно розірвала дипломатичні відносини з Україною, зіткнулася з новим дипломатичним конфліктом, цього разу зі Швецією. У п’ятницю Міністерство закордонних справ Малі оголосило шведському послу, що йому необхідно залишити територію країни протягом трьох днів. Про це стало відомо з повідомлення на офіційній сторінці відомства у мережі X.

Основна причина цього ультиматуму полягає в фінансовій допомозі. Шведський міністр з питань співробітництва у сфері розвитку Йоган Форссель в соцмережах висловився про неприпустимість того, що Швеція продовжує фінансувати Малі на мільйони шведських крон щорічно, одночасно підтримуючи боротьбу України проти російської агресії. Форссель заявив, що Швеція вирішила згорнути програму фінансової допомоги Малі, що і стало основною причиною дипломатичного конфлікту.

Малі сприйняло цю заяву як ворожу, що призвело до рішення про висилку шведського посла. Цей дипломатичний скандал є продовженням вже існуючих суперечок, які почалися після того, як повстанці-туареги в Малі заявили про знищення десятків бойовиків приватної військової компанії “Вагнер”. Головне управління розвідки Міноборони України натякнуло, що цей результат міг бути досягнутий завдяки сприянню українських спецслужб.

Відповідно, Малі звинуватило Україну у підтримці міжнародного тероризму і розірвало з нею дипломатичні відносини. Українське Міністерство закордонних справ рішуче відкинуло ці звинувачення, підкресливши, що Україна не має ніякого стосунку до підтримки терористичних актів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ