АКТУАЛЬНО

Провал літньої кампанії ЗСУ – Київ не отримав достатньо сучасного озброєння

Інші списують невдачу на стратегічні промахи керівництва і погану підготовленість українських солдатів. Але справа скоріше в тому, що російські війська створили настільки глибоку оборону, подолання якої було нетривіальним завданням навіть для американської армії, пише  професор Школи міжнародних і суспільних відносин Колумбійського університету Стівен Біддл.

Дехто звинувачує у фіаско Вашингтон, який не поспішав надавати Києву сучасне озброєння. Інші списують невдачу на стратегічні промахи керівництва і погану підготовленість українських військ. Але справа скоріше в тому, що російські сили показали себе “компетентними захисниками”, вважає аналітик.

За його словами, Москва врахувала досвід перших місяців конфлікту, тому російська оборона до літа 2023 року стала глибокою, добре підготовленою, з великими мінними полями, підтримуваною мобільними резервами та гарнізоном із військ, які не відчували нестачі в моральному дусі й наполегливо відбивали атаки. А як показує історія, прорив такого захисту є дуже важким навіть для добре навчених нападників.

Можливо, атакуюча сторона з навичками і підготовкою рівня збройних сил США могла б прорватися.

“Але щоб подолати таку оборону, необхідна велика перевага в навичках і мотивації. У 2023 році Україна їх не мала, і неясно, чи володіли б навіть американські війська навичками, достатніми для виконання такого складного завдання”, – зазначає Біддл.

На його погляд, прогноз для України багато в чому залежить від майбутньої допомоги Заходу, але навіть у разі її збереження конфлікт, імовірно, протягом тривалого часу залишатиметься “позиційною війною на виснаження”, розмірковує професор.

Усе це також викликає питання щодо поточної військової доктрини США. У ній якість ставиться вище за кількість. У результаті американська армія в її сучасному стані може не витримати рівень втрат, якими обернеться тривала збройна конфронтація, попереджає Біддл.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ