АКТУАЛЬНО

Розбіжності між офіційними заявами та реальністю впливають на відносини між ОП, військовими і суспільством в Україні

Українська влада стикається з розколом між офіційними повідомленнями та реальністю ситуації на передовій, що призводить до напружених відносин між Офісом президента, військовими та суспільством. Financial Times вказує на стратегію оптимізму, яку влада обирає для відображення конфлікту, що може мати серйозні наслідки для довіри громадян до влади.

За словами трьох осіб, знайомих із комунікаційною стратегією влади, ця стратегія орієнтована на створення позитивного наративу, що “країна рухається вперед”. Однак такий підхід викликає невирішеність та відчуття від’єднання в суспільстві, оскільки воєнний конфлікт на сході країни продовжується.

Розкол став особливо видимим після висловлення головнокомандувача Валерія Залужного інтерв’ю The Economist, в якому він заявив, що війна зайшла в “глухий кут”. Його відверті слова викликали не тільки здивування українців, але й запитання від західних лідерів стосовно перспектив переговорів та пріоритетів влади.

Ірина Золотар, радниця колишнього міністра оборони, визначає, що стратегія оптимізму могла б бути ефективною спочатку, допомагаючи українцям вірити у свої сили. Однак зараз вона призводить до створення наративу, де очікування перебільшені і не відображають реального стану речей.

Експерти вказують, що військові лідери переконують, що розрив між офіційними повідомленнями та реальністю вже не переконливий, що не мотивує ні українців, ні західних партнерів країни. Розкол у комунікації може загострити вже напружені відносини та потенційно підірвати довіру до влади в умовах важкого військового конфлікту.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ