АКТУАЛЬНО

Розслідування подій Майдану, ідентифіковано виконавців перших пострілів 20 лютого 2014 року

Двоє співробітників правоохоронних органів, які першими відкрили вогонь по учасниках Революції Гідності 20 лютого 2014 року, були ідентифіковані слідством. Один з них служив командиром роти спецпідрозділу “Беркут” УМВС України в місті Севастополь, а інший працював міліціонером в цьому ж підрозділі.Справи Майдану: правоохоронці встановили, хто здійснив перші постріли 20 лютого 2014 року

Обом звинуваченим пред’явлено звинувачення у перевищенні влади та службових повноважень, умисному вбивстві трьох осіб та замаху на вбивство ще трьох учасників протестів. Інформацію надали у Державному бюро розслідувань та Офісі генерального прокурора.

За даними ДБР, обох правоохоронців, які розпочали стрілянину по людях у центрі Києва, ідентифікували як безпосередніх виконавців масових розстрілів активістів Майдану. Слідство встановило, що 20 лютого обидва підозрювані, діючи за наказом вищих посадових осіб, відкрили вогонь з помпових рушниць Форт-500 на мітингувальників біля пішохідного мосту близько 9 години ранку. Їхні постріли призвели до загибелі щонайменше трьох осіб і поранення ще трьох.

Слідство також підтвердило, що ці події послужили поштовхом до подальших умисних вбивств учасників протестів, які відбулись з використанням автоматичної і снайперської зброї іншими спецпідрозділами “Беркуту” та внутрішніх військ МВС України.

За даними ОГПУ, обом підозрюваним інкримінують перевищення влади та службових повноважень, незаконне перешкоджання організації та проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчинених службовою особою із застосуванням фізичного насильства, умисних вбивств трьох осіб та замахів на умисні вбивства трьох осіб (ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365; ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 28, ст. 340; ч. 4 ст. 41, п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 15 п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115 КК України).

За вчинення цих злочинів командиру севастопольського “Беркута” та його підлеглому загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або ж довічне ув’язнення.

Нагадаємо, 4 жовтня 2023 року у ДБР повідомили про завершення розслідування найбільшої справи Майдану: перед судом постане Янукович та весь тодішній силовий блок. Разом з екс-президентом втікачем у справі фігурують дев’ятеро його поплічників, включно з тодішнім главою СБУ Олександром Якименком, міністрами оборони Павлом Лебедєвим та внутрішніх справ Віталієм Захарченком, а також  колишнім командиром ПМОП “Беркут” при ГУМВС України у Києві Сергієм Кусюком.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ