АКТУАЛЬНО

Віктор Орбан залишив залу під час голосування ЄС щодо України: що сталося?

Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан покинув залу під час голосування лідерів Європейського Союзу (ЄС) щодо початку переговорів з Україною про членство в Євросоюзі. Про це повідомляють Politico та DW, посилаючись на свої джерела.

За інформацією видань, це сталося за ініціативи канцлера Німеччини Олафа Шольца. Під час розмови перед голосуванням, Шольц запропонував Орбану тимчасово залишити кімнату, щоб не брати участь у голосуванні та уникнути можливості вето.

Така стратегія була узгоджена попередньо та реалізована конструктивно. Один з чиновників ЄС вказав, що Орбан вийшов “на мить” у заздалегідь узгоджений та конструктивний спосіб.

Після того, як Орбан залишив залу, голосування про початок переговорів з Україною про членство в ЄС відбулося без вето. Оскільки жоден з країн-членів не заблокував рішення, воно вважається законним.

Невдовзі після цього Орбан оприлюднив відео в соцмережах, в якому пояснив, що утримався від голосування через свою незгоду з “поганим рішенням”. Цей крок визнано як певну форму протесту з боку Угорщини.

Така рішуча стратегія Олафа Шольца викликала диво в Брюсселі та отримала підтримку інших лідерів ЄС. Про це свідчить реакція прем’єра Бельгії Александера де Кроо, який порекомендував Орбану “заткнутися й тримати язика за зубами”.

Відзначимо, що цей епізод стався в історичний момент, коли лідери ЄС підтримали відкриття офіційних переговорів про вступ з Україною.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ