АКТУАЛЬНО

Щодня в секторі Гази втрачає життя принаймні один журналіст

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) повідомила, що протягом 2023 року було вбито 94 журналістів і працівників ЗМІ, включаючи 9 жінок, і особливо високий показник загибелі зафіксовано в секторі Гази. Президент федерації Домінік Прадалі закликав до негайних глобальних заходів для припинення цієї трагедії.

Важливо відзначити, що війна між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС, розпочата 7 жовтня, стала найбільш смертоносною для журналістів за історію ведення федерацією статистики з загибелью представників медіа. В цей період щоденно в секторі Гази загинав принаймні один журналіст.

Цього року 72% убитих журналістів по всьому світу втратили життя під час конфлікту в Газі. Крім того, інші працівники ЗМІ втратили свої життя в різних країнах, таких як Афганістан, Філіппіни, Індія, Китай та Бангладеш.

393 журналісти та працівники ЗМІ залишаються ув’язненими в різних країнах, включаючи Китай, Білорусь, Єгипет, Іран, М’янму, Туреччину та Росію. Останні три роки позначилися значним зростанням кількості ув’язнених журналістів. Наприклад, у Росії та окупованому Криму перебуває під вартою 40 журналістів, а в Білорусі – 35.

У контексті повномасштабного вторгнення в Україні 63 журналісти загинули під час бойових дій або в результаті російських обстрілів і тортур, як свідчать дані Міністерства культури та інформаційної політики України.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ