АКТУАЛЬНО

США запровадили нові серйозні санкції проти Росії, спрямовані на фінанси та оборону

Сполучені Штати в п’ятницю запровадили свій наймасштабніший пакет санкцій проти Росії з моменту вторгнення в Україну два роки тому, націлившись на російський фінансовий сектор і військово-промисловий комплекс, намагаючись деградувати військову машину Кремля.

Масштабні санкції запроваджуються, коли війна вступає в третій рік і рівно через тиждень після смерті лідера опозиції Олексія Навального , у якій адміністрація Байдена звинувачує президента Росії Володимира Путіна. У той час як Конгрес намагається досягти згоди щодо надання більшої допомоги Україні, Сполучені Штати все більше покладаються на фінансові інструменти, щоб уповільнити здатність Росії поповнювати військові запаси та чинити тиск на її економіку.

Оголошуючи санкції в п’ятницю, президент Байден повторив свої заклики до Конгресу надати більше фінансування Україні, поки не пізно.

“Нездатність підтримати Україну в цей критичний момент не буде забута”, – сказав він у заяві.

Президент додав, що санкції ще більше обмежать енергетичні доходи Росії та припинять її спроби уникнути санкцій на багатьох континентах.
«Якщо Путін не заплатить ціну за свою смерть і знищення, він продовжить», — сказав Байден. «І витрати для Сполучених Штатів — разом з нашими союзниками по НАТО та партнерами в Європі та в усьому світі — зростуть».
Нові санкції включають заходи, створені Міністерством фінансів, Державним департаментом і Міністерством торгівлі, і вони націлені на понад 500 осіб і організацій, які були пов’язані з агресією Росії проти України.
Адміністрація Байдена також накладає санкції на трьох російських урядовців, які причетні до смерті пана Навального.
«Російська економіка та військово-промислова база демонструють явні ознаки слабкості частково через дії, які ми разом з нашими партнерами та союзниками в усьому світі вжили, щоб підтримати відважну оборону України», — заявила міністр фінансів Джанет Л. Єллен у своєму зверненні. заява. «Путін заклав сьогодення і майбутнє російського народу для своїх власних цілей підкорити Україну».

Протягом останніх двох років Сполучені Штати працювали з союзниками з країн Великої 7, щоб обмежити ціну , за якою російська нафта може продаватися на світових ринках, заморозили сотні мільярдів доларів активів російського центрального банку та ввели торговельні обмеження, спробувати заблокувати потік технологій і обладнання, які Росія використовує для постачання своїх військових.

Заходи, оголошені в п’ятницю, намагаються піти далі, зосереджуючись на ключових гвинтиках у фінансовій системі Росії, глибше заглиблюючись у її військовий ланцюг поставок і переслідуючи чинники в інших країнах, таких як Китай і Об’єднані Арабські Емірати.

Незважаючи на масштабність санкцій, які західні союзники наклали на Росію, її економіка виявилася стійкою. Китай, Індія та Бразилія купують російську нафту в рекордних обсягах, і витрати на військові дії стимулювали російську економіку, яка, за словами Міжнародного валютного фонду, минулого місяця зростала швидше, ніж очікувалося.

Незрозуміло, чи оголошені в п’ятницю санкції істотно змінять траєкторію війни.

«Ці санкції мають значне символічне значення, але можуть виявитися обмеженою практичною цінністю для погіршення показників російської економіки або стримування військової агресії Путіна, особливо з огляду на те, що військова допомога Україні залишається під загрозою в Конгресі», — сказав Есвар С. Прасад, професор торгівлі. та економіки в Корнельському університеті.
Санкції стосуються двох найбільших за виручкою компаній Росії – СУЕК і Мечел. Транспортно-логістична діяльність СУЕК обслуговує російську армію, а «Мечел» є великим виробником спеціальної сталі. Заходи також спрямовані на фінансовий сектор Росії, санкції проти акціонерного товариства «Національна система платіжних карток», яке керує російською національною платіжною системою.
Намагаючись уповільнити військові зусилля Росії, адміністрація Байдена вийшла за рамки своїх основних оборонних компаній. Санкції, введені в п’ятницю, також стосуються виробників мастильних матеріалів, робототехніки, кулькових підшипників і акумуляторів, які використовуються російською армією.

Деніел Таннебаум, партнер Oliver Wyman, який консультує транснаціональні компанії щодо санкцій, сказав, що нові заходи могли бути більш жорсткими.

«Більшість призначених осіб є російськими громадянами або мешканцями Росії, а це означає, що вплив цих санкцій, ймовірно, буде обмеженим», — сказав пан Таннебаум, який також є старшим науковим співробітником Atlantic Council. «Росія все ще підтримується третіми країнами, і, хоча кілька гравців із третіх країн були визначені, це не назви компаній, які люди знають, тому це служить обмеженим стримуючим фактором».

Цього тижня Сполучені Штати не були єдиними, хто посилив економічний тиск на Росію. Європейський Союз оприлюднив свій 13-й транш санкцій проти Росії, заборонивши майже 200 особам і організаціям, які допомагали Росії закуповувати зброю, подорожувати або вести бізнес в межах блоку. Британія також оголосила про санкції проти компаній, пов’язаних з російським ланцюгом постачання боєприпасів, а також щодо шести росіян, звинувачених у управлінні арктичною в’язницею, де помер  Навальний.
Сполучені Штати та Європа обговорюють вжиття більш агресивних заходів, таких як арешт 300 мільярдів доларів із заморожених активів центрального банку Росії та надання коштів Україні для фінансування її війни та зусиль з відновлення.
Уоллі Адейемо, заступник міністра фінансів, сказав журналістам у четвер, що «Велика сімка» все ще обговорює найбільш юридично життєздатний спосіб використання російських грошей на благо України.
«По суті, ми не збираємося нічого робити з російськими суверенними активами, доки не будемо діяти як коаліція», — сказав пан Адейемо, вказуючи на кілька варіантів, які розглядаються.

Хоча пан Адейемо сказав, що нові санкції «кинуть пісок у зуби» російським військовим, він стверджував, що найважливішим способом допомогти Україні виграти війну є надання їй більше фінансування для продовження боротьби.

«Одні тільки санкції можуть лише сповільнити Росію», – сказав він. «Нам потрібна фінансова підтримка для України та зброї, яка їм потрібна, щоб вони могли бути на полі бою, щоб захищатися».

Поки ця підтримка буде невловимою, санкції залишатимуться основною зброєю, яку мають у своєму розпорядженні США, щоб покарати Росію.

У п’ятницю Байден сказав губернаторам Білого дому, що санкції мали на меті чинити подальший тиск на Путіна у відповідь на те, що президент назвав «жорстокою загарбницькою війною».

Байден сказав, що санкції також були запроваджені після смерті Навального, і зазначив, що він зустрівся у четвер з вдовою та донькою Навального під час поїздки до Каліфорнії.

«Я запевнив їх, що його спадщина продовжуватиме жити в усьому світі, і що ми в Сполучених Штатах продовжуватимемо забезпечувати, щоб Путін заплатив ціну за свою агресію за кордоном і репресії вдома», — сказав він.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ