АКТУАЛЬНО

Туреччина на межі економічного колапсу

Туреччина зіткнулася з серйозними економічними труднощами, які проявляються у масових банкрутствах компаній. За даними Reuters, з початку року у країні зафіксовано на 28% більше банкрутств, ніж за аналогічний період 2023 року. Всього з січня по серпень 2024 року збанкрутувало близько 15 тисяч компаній.

Основними причинами цього явища є висока інфляція, яка перевищила 75% на початку року, завищена вартість турецької ліри, а також підвищення цін на електроенергію та газ. Зокрема, будівельні та текстильні компанії подають найбільшу кількість заяв про призупинення виплат і проведення процедур банкрутства.

Висока облікова ставка Центрального банку Туреччини, яка зросла до 50% за останній рік, зробила кредити для бізнесу дуже дорогими. Це стало однією з причин економічних проблем. З метою боротьби з інфляцією, яка у серпні знизилася до 52%, ЦБ Туреччини підвищив ставку на 41,5%.

Бізнеси також стикаються з додатковими витратами через зростання цін на електроенергію і газ та підвищення мінімальної зарплати. Окрім того, турецькі компанії зменшили експортні замовлення, особливо у текстильному секторі, де конкуренція з виробниками з В’єтнаму та Бангладеш стала надто сильною.

Туреччина, яка входить до п’ятірки найбільших світових виробників одягу, є важливим постачальником для провідних європейських брендів. Масові банкрутства ведуть до ланцюгової реакції, уповільнюючи або припиняючи виплати по всій економіці та підвищуючи рівень безробіття.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ