АКТУАЛЬНО

Україна веде переговори з ЄС щодо максимального збільшення імпорту електроенергії

Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив агентству Reuters про переговори з Європейським Союзом стосовно значного збільшення імпорту електроенергії. Цей крок є критично важливим у зв’язку з втратами, спричиненими російськими обстрілами, що завдали серйозної шкоди енергетичній інфраструктурі країни.

Російські обстріли призвели до втрати 8000 МВт-год генеруючих потужностей енергосистеми. З ЄС зараз йде імпорт максимум 1700 МВт.

«Ми ведемо переговори. Наше завдання – максимізувати цю цифру. Технічно ми можемо отримувати понад 2000 МВт-год, навіть 2400 МВт-год. Я впевнений, що рішення буде ухвалено”, – каже Галущенко.

«Усе залежатиме від того, як швидко наші європейські колеги – оператори енергетичних систем сусідніх країн – зможуть реалізувати проєкти з розширення пропускної спроможності своїх мереж», – сказав глава «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Він додав, що європейським мережевим компаніям потрібен час і гроші, щоб зміцнити деякі зі своїх підстанцій, встановити додаткові трансформатори або побудувати нові лінії електропередачі.

«Ми вважаємо, що від 3500 до 4000 МВт/год пропускної спроможності – це те, що ми можемо мати на горизонті п’яти років», – зазначив Кудрицький.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ