АКТУАЛЬНО

Україна використовує на фронті роботів-кулеметників

В умовах зростаючої геополітичної напруженості та швидкого розвитку штучного інтелекту, військова промисловість стає ареном інтенсивних технологічних змін. Україна, як повідомляє La Nouvelle Tribune, виявилася на передньому краї цього технологічного прориву, довіривши питання життя і смерті роботам-кулеметникам. Це рішення викликає серйозні етичні питання і піднімає важливі дискусії про межу між людиною і машиною у сучасній війні.

Сьогодні головним полігоном для випробування передових військових технологій стала Україна. За даними видання, на полі бою українські війська вже щосили експериментують з кулеметними системами, оснащеними комп’ютерним зором. Ці роботи-дозорні, здатні ідентифікувати і знищувати потенційні загрози без безпосереднього втручання людини, «викликають величезні етичні питання», вважає La Nouvelle Tribune.

З обізнаних джерел стало відомо, що Україна перебуває всього за кілька кроків від того, щоб зробити ці системи озброєння повністю автономними. На думку газети, «кулемети, керовані штучним інтелектом – це вже переходить усі межі дозволеного».

«Ця перспектива, від якої холоне душа, порушує найважливіше питання про людський контроль над рішеннями, що стосуються життя і смерті. Чи готові ми передати право вбивати техніці, якою б розумною вона не була?», – міркує видання.

Стрімке зростання подібних технологій викликає занепокоєння далеко за межами України. Міжнародне співтовариство щосили намагається регулювати цю нову зброю, але наштовхується на небажання великих держав – вони вважають за краще зберігати свободу дій у новій гонці озброєнь.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ