АКТУАЛЬНО

Вчені розробили новий візуальний експрес-метод пошуку захворювань

Американські вчені розробили новий метод флуоресцентного біоіміджингу, який дозволяє в реальному часі спостерігати за процесами в організмі, виявляти осередки захворювань та контролювати ефективність лікування. Опис цього методу наведено в журналі Nature Communications.

Метод флуоресцентного біоіміджингу вже успішно використовується для молекулярної візуалізації на лабораторному та клінічному рівні, зокрема для моніторингу онкологічних операцій на легенях та спостереження за пацієнтами до, під час та після операцій.

У традиційному флуоресцентному біоіміджингу в тканини або кров вводиться флуоресцентний агент, який зв’язується з конкретними клітинами чи білками, і при опроміненні світлом певного спектра ці клітини стають видимими. Однак цей метод вимагає складних обчислень для обробки даних і побудови зображення.

Вчені з Університету Південної Каліфорнії та Кембриджського університету представили новий варіант методу, відомий як метод розширеного спектрально-кодованого представлення (SEER). Цей метод дозволяє не лише спостерігати за молекулами, але й розрізняти їх кольори по всьому спектру та створювати повнокольорові зображення внутрішніх органів.

SEER пропонує значну перевагу у вигляді 2,7 рази більшої чіткості зображення та працездатності, 67 разів швидше, що досягається завдяки спеціальному алгоритму обробки сигналів флуоресцентних міток. Такий підхід також вимагає менше ресурсів пам’яті комп’ютера, що є важливим у масштабних дослідженнях.

Планується використання методу SEER для клінічного виявлення ранніх стадій раку легень та вивчення впливу забруднюючих речовин на організм.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ