АКТУАЛЬНО

Високоточним снарядам M982 Excalibur протистоїть російська РЕБ

У літній 2022 рік Україна отримала можливість використовувати високоточні снаряди M982 Excalibur, наділені системою GPS-наведення, що обіцяло значні переваги на полі бою. Спочатку ці снаряди відзначилися високою точністю та ефективністю, допомагаючи Збройним Силам України (ЗСУ) здобувати успішні результати у військових операціях проти російських сил.

Але, як зазначає The Wall Street Journal, “протягом кількох тижнів російська армія почала адаптуватися, використовуючи свої грізні можливості радіоелектронної боротьби”. Уже до середини 2023 року американські високоточні снаряди з GPS наведенням “стали, по суті, марними і більше не використовуються”.

Зі схожою долею зіткнулися й інші зразки високоточної західної зброї. У деяких, як, наприклад, Himars, “значно знизилася точність”, інші, наприклад, GLSDB “повністю вийшли з ладу” через російську РЕБ. Порівняно ефективними залишаються американські ATACMS і франко-британські крилаті ракети Storm Shadow.

“Пентагон відмовляється обговорювати характеристики конкретних систем озброєння США, пославшись на міркування експлуатаційної безпеки”,
– додає американська газета.

Але анонімно українські та західні військові визнають, що “це лише питання часу, коли Росія навчиться знижувати його ефективність і підвищувати показники перехоплення”.

Дедалі більше західних військових експертів побоюються, що це може поставити під сумнів усю західну військову доктрину, яка “ґрунтувалася на переконанні, що точність може перемогти масу, тобто точно спрямовані удари можуть паралізувати більш чисельного супротивника, знижуючи потребу у величезних витратах на війська, танки й артилерію”.

“Ми, ймовірно, зробили деякі неправильні припущення, тому що протягом останніх 20 років ми запускали високоточну зброю проти людей, які нічого не могли з цим вдіяти”,
– The Wall Street Journal цитує колишнього командувача армією США в Європі генерала Бена Ходжеса.

Загалом будь-яке бойове зіткнення завжди було “грою в кішки-мишки” і виграє в ній той, хто швидше адаптується. Газета визнає, що і в цьому західні союзники Києва відстають.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ