АКТУАЛЬНО

Західні спецслужби роблять ставку на розкол російської еліти та внутрішню дестабілізацію в РФ

Західні спецслужби продовжують фокусуватися на розколі всередині російської еліти та внутрішній дестабілізації як стратегічному інструменті впливу на Російську Федерацію. Це стало основним висновком з заяв, зроблених на фестивалі FTWeekend у Лондоні, де спільно виступили глава британської розвідки МІ-6 Річард Мур і директор ЦРУ Білл Бернс.

Обидва керівники спецслужб вважають, що Курська наступальна операція ЗСУ «викликала питання серед російської еліти» щодо сенсу війни і «до чого все це призведе».

При цьому обидва вони зазначили, що зараз немає жодних ознак того, що влада Путіна ослабла. «Але було б неправильно плутати міцну хватку влади зі стабільною хваткою. Тим більше, що курський наступ зробив конфлікт надбанням простих росіян», – сказав Мур.

При цьому він заявив, що поки «занадто рано» говорити про те, як довго українські війська зможуть контролювати зайняту ними російську територію.

Незважаючи на загрози для Заходу, що походять від Росії, а також ризик виникнення конфлікту на Близькому Сході, і Бернс, і Мур підкреслили, що найбільшою проблемою для них є посилення Китаю.

Бернс заявив, що за останні три роки обсяг коштів, що виділяються ЦРУ на Китай, збільшився втричі і становить 20 відсотків бюджету агентства, і що за останній рік він двічі їздив до Китаю на переговори, щоб «уникнути непотрібних непорозумінь».

The Financial Times зазначає, що це перший випадок спільної появи глав двох відомств на публічному заході за всю історію їхнього 77-річного партнерства з обміну розвідданими.

Бернс і Мур заявили, що одна з цілей їхнього спільного виступу – підкреслити міцність відносин між Великою Британією і США в період безпрецедентних глобальних ризиків.

«Міжнародний світовий порядок перебуває під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни», – пишуть обидва керівники розвідки у своїй спільній статті, опублікованій у суботу в FT. Боротьба з цим ризиком «лежить в основі наших особливих відносин, на які можна покластися в наступному столітті», – заявили вони

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ