АКТУАЛЬНО

Оскільки тиск зростає, ізраїльський міністр пропонує план для післявоєнної Гази

Цей план виявив розбіжності у військовому кабінеті Ізраїлю, коли держсекретар Ентоні Дж. Блінкен повернувся на Близький Схід у п’ятницю, намагаючись послабити ескалацію напруженості.

Коли державний секретар Ентоні Дж. Блінкен повернувся на Близький Схід у п’ятницю, намагаючись пом’якшити ескалацію напруженості, міністр оборони Ізраїлю оприлюднив післявоєнний план для сектора Газа, який виявив розбіжності в уряді прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху під час війни.

Пропозицію міністра оборони Йоава Галланта, який є поміркованим членом правої партії пана Нетаньяху Лікуд, багато хто сприйняв як пробну кулю, але вона показала тиск, з яким зіткнувся Ізраїль, оскільки Вашингтон та інші вимагають переходу до менш інтенсивний етап війни.

Ще більше ускладнюючи дипломатичні зусилля в регіоні, Хасан Насралла, голова потужного збройного угруповання Хезболла, яка вступає в зіткнення з ізраїльськими силами вздовж ізраїльсько-ліванського кордону, у п’ятницю виключив будь-які переговори щодо припинення бойових дій до закінчення війни в Газі. .

Пропозиція пана Галланта, озвучена в четвер на бурхливому засіданні кабінету міністрів безпеки Ізраїлю, базується на поразці військових ХАМАС у Газі. Він закликає Ізраїль зберегти військовий контроль над кордонами Гази, в той час як «багатонаціональна оперативна група» стежить за реконструкцією та економічним розвитком території, яка була спустошена майже три місяці безперервних ізраїльських авіаударів.

Згідно з планом, громадяни Гази, які не мають зв’язків з ХАМАС, який керує Газою і був визнаний терористичною організацією Сполученими Штатами та Європейським Союзом, займатимуться цивільними справами в анклаві, згідно з деталями засідання кабінету, які просочилися в Ізраїльські ЗМІ. Але Палестинська адміністрація, яка керує частинами окупованого Ізраїлем Західного берега, не гратиме жодної ролі, і не буде переселення ізраїльтян у Газу — ідея, яку підтримують ультраправі ізраїльтяни.

Здавалося, що ця пропозиція була спробою знайти золоту середину між післявоєнними планами, висунутими Сполученими Штатами та членами ультраправих Ізраїлю. Адміністрація Байдена закликала до «оновленої та відродженої» Палестинської влади для управління Газою після війни, розглядаючи це як шлях до рішення про створення двох держав, яке б створило Палестинську державу, що складається з Гази та Західного берега, пропозиція, яку багато хто Ізраїльтяни справа проти.

У дописі на Facebook один із ультраправих ізраїльських лідерів Бецалель Смотріч, міністр фінансів, розкритикував план пана Галланта, припустивши, що він загрожує повторенням смертоносної атаки ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня. Він повторив свій заклик до «добровільна еміграція» палестинських цивільних осіб із Гази, де більшість із 2,2 мільйона жителів були вигнані зі своїх домівок. Багато з них голодують, хворіють і живуть у  наметах.

Останніми днями пан Смотріч та інший ультраправий ізраїльський лідер Ітамар Бен-Ґвір , міністр національної безпеки, запропонували, щоб палестинці залишили сектор Газа, а ізраїльтяни мали переселити анклав як частину довгострокового вирішення війни. .

Франція, Німеччина та Сполучені Штати засудили коментарі, які Держдепартамент назвав «запальними та безвідповідальними».

Ізраїльські ЗМІ описали засідання кабінету міністрів безпеки Ізраїлю як бурхливе і заявили, що воно закінчилося вибухом після того, як кілька міністрів напали на начальника штабу армії генерал-лейтенанта Герці Галеві за створення комітету для розслідування військових невдач. Міністри розкритикували склад комітету та поставили під сумнів, чи слід проводити розслідування, поки Ізраїль перебуває у стані війни.

Правляча коаліція пана Нетаньяху має крихку більшість із 64 місцями у 120-місному парламенті. Через кілька днів після нападу 7 жовтня деякі центристські суперники пана Нетаньяху приєдналися до нього , щоб сформувати надзвичайний уряд і зміцнити його невеликий військовий кабінет. Але вони не підписували жодних коаліційних угод і заявили, що покинуть уряд, коли вважатимуть за потрібне .

З огляду на те, що його популярність знову впала, значною мірою через збої в безпеці 7 жовтня, пан Нетаньяху не хоче зіткнутися з виборами найближчим часом і повинен зберегти свою правлячу коаліцію разом, щоб залишитися на посаді.

У своїй промові в п’ятницю  Насралла, лідер “Хезболли”, звернувся безпосередньо до ізраїльтян, сказавши їм: “Ви повинні вимагати від свого уряду припинити наступ”.

«Діалогу не буде, доки агресія в Газі не припиниться», — додав він, попередивши, «Ви будете першими, хто заплатить ціну».

Ця заява прозвучала, коли пан Блінкен розпочав близькосхідне турне, метою якого є запобігання ширшій регіональній війні після вбивства у вівторок високопоставленого чиновника ХАМАС у передмісті ліванської столиці Бейрута.

Ізраїль публічно не визнав і не заперечував відповідальність за вбивство, але двоє високопоставлених ліванських співробітників служби безпеки, які відмовилися назвати себе, оскільки не були уповноважені обговорювати активне розслідування, заявили, що Ізраїль здійснив атаку з використанням шести ракет, дві з яких не вибухнули.

Тимчасовий уряд Лівану заявив у п’ятницю , що подав скаргу до Ради Безпеки ООН щодо удару, назвавши його “найнебезпечнішою фазою” конфлікту та порушенням територіального суверенітету країни.

Насралла повторив свою промову в середу , пообіцявши, що Хезболла помститься за вбивство лідера ХАМАС Салеха аль-Арурі, якого він назвав «дорогим другом».

“Це не залишиться безкарним”, – сказав пан Насралла в п’ятницю. «Ми не можемо мовчати».

Але він не сказав, як і коли Хезболла відповість. І хоча зіткнення вздовж ізраїльсько-ліванського кордону посилюються, поки що жодне з них не свідчить про помітну ескалацію.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ