АКТУАЛЬНО

Франція похвалилася своїм внеском у конфлікт в Україні

Франція вперше опублікувала список усіх озброєнь, які вона поставила Україні з початку конфлікту до 31 грудня, пише Politico. За даними французів, їхня військова допомога становить €2,6 млрд, а не €635 млн, які нарахував їй Кільський інститут.

“Франція відстоює оперативну ефективність у своїй військовій допомозі Україні: обіцяти те, що можеш виконати, виконувати те, що можеш обіцяти”, – зазначив міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню.

Французькі поставки Україні стали одним із предметів суперечки між Парижем і Берліном. Пропозиція Еммануеля Макрона про можливе відправлення західних військ в Україну підлила масла у вогонь. Плюс до того, французькі чиновники висловлюють розчарування з приводу того, що Німеччина відмовляється відправити Києву свої крилаті ракети великої дальності Taurus.

Утім, виміряти ефективність озброєнь, що відправляються, дуже складно, зазначають автори статті. Так, Франція стверджує, що одна її ракета SCALP вартістю приблизно €850 тис. має набагато більший вплив на поле бою, ніж німецький танк Leopard 2 вартістю понад €10 млн.

Є окреме питання про те, яку частину з обіцянок було виконано. Половина обіцяної Заходом зброї не надходить Києву вчасно. Також Франція не включає до свого списку поставок дороге і новітнє озброєння через побоювання, що це дасть Росії розвіддані про французький арсенал.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ