АКТУАЛЬНО

Пожежа нафтопереробного заводу під Смоленськом

Українські безпілотні літальні апарати (БПЛА) здійснили удари по об’єктах у Смоленській та Липецькій областях Росії. Згідно з повідомленням російської влади, сталося загоряння на “паливно-енергетичних об’єктах” та зафіксовано “падіння безпілотника” у промисловій зоні.

Смоленський губернатор Василь Анохін зазначив у своєму телеграм-повідомленні про атаку з українських БПЛА на об’єкти в двох районах – Смоленському та Ярцевському. В той же час губернатор Липецької області Ігор Артамонов також повідомив про аналогічну атаку в своєму регіоні.

Нафтобаза у селі Раздорово, розташованому за 20 кілометрів від Смоленська, охоплена загравою та димом, як повідомляє російське видання SHOT за посиланням на місцевих мешканців.

Перший вибух прогримів о 3:15 ночі, за ним через 15 хвилин стався ще один потужний вибух, і після цього над промисловим об’єктом з’явився дим. На ранок, близько четвертої, почулися ще декілька гучних вибухів, повідомляє телеграм-канал SHOT.

Міністерство оборони Російської Федерації повідомило про те, що їхні системи протиповітряної оборони знищили вісім українських безпілотних літальних апаратів над територіями Курської, Білгородської, Воронезької та Смоленської областей.

Джерела BBC повідомляють, що атаку на дві нафтобази у Смоленській області здійснили дрони Служби безпеки України. На цих об’єктах компанії “Роснефть” зберігали та перекачували паливно-мастильні матеріали.

“Служба безпеки України продовжує ефективно нищити військову інфраструктуру та логістику, які забезпечують паливом російську армію в Україні. Ці об’єкти є і залишатимуться нашими абсолютно законними цілями”, – зазначило джерело.

З початку цього року зростає інтенсивність атак українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи та нафтобази.

Лише у березні дрони провели атаки на такі об’єкти РФ щонайменше 14 разів. Ці напади призвели до виходу з ладу частини обладнання нафтопереробних заводів. Виробництво бензину в Росії зазнало великого спаду, а ціни на нього почали зростати.

За підрахунками Reuters, до кінця березня, приблизно 14% російських нафтопереробних потужностей було недієздатно через атаки дронів.

Серед серйозних ударів безпілотників були напади на нижегородський НПЗ “Лукойлу” — четвертий за величиною у Росії. Це призупинило роботу його найбільшої установки первинної переробки, що вдвічі зменшило потужності заводу, за даними російського видання “Коммерсант”.

Також одним з найбільших ударів стало напад на рязанський НПЗ “Роснефти”, що призвело до пожеж на двох установках переробки нафти, від яких залежить 70% потужностей заводу.

Куйбишевський НПЗ “Роснефти” під Самарою був змушений зупинити свою роботу після атаки.

Росія, яка є одним з найбільших експортерів нафти, зараз вимушена збільшувати імпорт бензину з Білорусі, щоб запобігти ризику дефіциту на внутрішньому ринку, повідомляє агентство Reuters, посилаючись на чотири джерела у промисловості та торгівлі.

Російська влада звинувачує Україну в атаках.

Українська влада не офіційно визнає своєї причетності до цих атак, але й не заперечує їх.

За словами джерел ЗМІ, США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру. Ці попередження, за утвердженням, Вашингтон передавав високопосадовцям СБУ та ГУР.

Міністр оборони США Ллойд Остін нещодавно застеріг, що українські удари по російським НПЗ можуть загрожувати світовим енергетичним ринкам.

Росія, з свого боку, своїми ударами наносить удари по українській енергетиці.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ