АКТУАЛЬНО

Розширення оборонної співпраці: США отримають право використовувати 17 військових баз у Швеції

США та Швеція уклали угоду про оборонну співпрацю, яка передбачає доступ до 17 військових баз Швеції для американської армії. Підписання угоди відбулося в Пентагоні 5 грудня за участі міністрів оборони обох країн.

У рамках угоди США отримають право користуватися 17 військовими базами Швеції, включаючи військово-морську базу на Стокгольмському архіпелазі. Зазначено, що не всі 17 локацій будуть використані, але це надасть можливість розгортання військового персоналу, проведення навчань і здійснення зупинок для дозаправки як літаками, так і кораблями.

Міністр оборони Швеції, Пол Йонсон, пояснив, що рішення базується на тісному діалозі та врахуванні військових потреб, зазначивши, що це не означає автоматичне використання всіх локацій.

Глава Міноборони Швеції також висловив надію, що Швеція найшвидше приєднається до НАТО, але цей процес блокує Туреччина через вимогу щодо екстрадиції осіб, які є членами чи прихильниками організації “Робітнича партія Курдистану”, яку Туреччина визнає терористичною.

Щоб угода набрала чинності, необхідно її ратифікування та внесення змін до законів парламентом Швеції. Міністр оборони сподівається, що це станеться в наступному році.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ