АКТУАЛЬНО

Зменшено ризик в Ісландії: місто, де очікують виверження вулкана, отримало менший рівень загрози

Метеорологічне управління Ісландії вчора зменшило рівень загрози для міста Гріндавік на півострові Рейк’янес, де за останні тижні спостерігалася збільшена сейсмічної активності і передбачалося можливе виверження вулкана.

За новими оцінками ситуації від метеорологічного управління Ісландії ймовірність раптового виверження вулкана в межах міста Гріндавік зменшується щодня, і наразі ризик вважається невеликим.

Після консультацій місцева влада прийняла рішення знизити рівень небезпеки в місті з “надзвичайного” до “небезпечного”. Це означає, що мешканці Гріндавіка отримають більше часу для повернення після евакуації і вивезення своїх речей.

Рішення також передбачає, що місто буде відкрите для мешканців з 9:00 до 16:00 з четверга і до покращення ситуації. Раніше мешканцям надавалось лише п’ять хвилин щоденно для цього.

Гріндавік – невелике місто на півострові Рейк’янес з населенням близько 3400 осіб, розташоване приблизно за 50 кілометрів на південний захід від Рейк’явіка. Ісландська влада вже розпочала будівництво захисних споруд для міста, щоб зменшити наслідки очікуваного виверження вулкана.

Вулканічна система на півострові Рейк’янес востаннє вивергалася тричі від 2021 року, після 800 років спокою. Попередні виверження не завдали шкоди людським поселенням, оскільки відбувалися у віддалених долинах.

Ісландія, розташована в Північній Атлантиці, лежить на Серединно-Атлантичному хребті – тріщині в океанському дні, що розділяє Євразійську та Північноамериканську тектонічні плити. Фахівці вулканології вважають, що новий цикл підвищеної активності може тривати кілька десятиліть або століть.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ