АКТУАЛЬНО

Нові правила ввезення тварин за кордон для українців: що важливо знати

З 1 грудня в Україні відбулися зміни у вимогах до виїзду за кордон із домашніми тваринами, зокрема для тих, хто планує подорож до Молдови. Нові правила скасували попередні спрощені умови.

Тепер для ввезення домашніх тварин на територію Молдови необхідно виконати наступні умови:

  1. Тварина повинна бути ідентифікована за допомогою мікрочипу та вакцинована від сказу (при цьому вакцина повинна бути активною).
  2. Серологічний титр на сказ – три місяці очікування між датами забору крові та отримання міжнародного сертифіката.
  3. Міжнародний сертифікат про стан здоров’я, який видається на основі ветеринарного свідоцтва.

Для отримання ветеринарних свідоцтв форма №1 громадяни можуть звертатися до визначених лікарень ветеринарної медицини. В Києві це можливо зробити за адресами на вулицях Волинська, 12; Жмеринська, 5-Б; Салтикова-Щедріна, 2. Щодо отримання міжнародного сертифіката про стан здоров’я, громадяни повинні звертатися до відділів прикордонного інспекційного контролю управління державного контролю на кордоні Держпродспоживслужби за вказаними адресами.

Для того щоб успішно перетнути кордон із домашнім улюбленцем, громадяни рекомендується дотримуватися наступного чек-листа:

  1. Перевірте вимоги країни-призначення на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби у розділі “Вимоги до некомерційного переміщення”.
  2. Зверніться до лікаря ветеринарної медицини для чіпування, щеплення проти сказу та отримання ветеринарно-санітарного паспорту для тварин.
  3. Мінімально через 30 днів після вакцинації та за три місяці до переміщення здійсніть забір крові для дослідження на титр антирабічних антитіл.
  4. Відвідайте лікаря ветеринарної медицини для протипаразитарної обробки, якщо це вимагається країною-призначення.
  5. Отримайте міжнародний ветеринарний сертифікат.

Під час подорожі залізничним або автомобільним транспортом, громадяни повинні звертатися до відповідних територіальних органів Держпродспоживслужби та додержуватися встановлених процедур.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ