АКТУАЛЬНО

Уряд в Україні розглядає законопроєкт щодо мовних прав національних меншин

Уряд України вніс до Верховної Ради законопроєкт №10288, який націлений на захист мовних прав національних меншин та прискорення процесу євроінтеграції. Проте цей законопроєкт став об’єктом суперечок через його вплив на функціонування української мови.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь зауважив, що деякі положення законопроєкту можуть значно погіршити становище української мови в різних сферах суспільного життя. Зокрема, заступниця директора з наукової роботи у Національний історико-меморіальний заповідник “Биківнянські могили” Тетяна Шептицька вказала, що законопроєкт дозволяє масштабну русифікацію телебачення, радіомовлення, реклами, видавничої справи та інших галузей через відтермінування дії положень для російської мови після 5-річного перехідного періоду.

Кремінь також висловив обурення щодо послаблення гарантій прав представників національних меншин на навчання державною мовою в закладах освіти та інших положень, які можуть позначитися на присутності української мови в медіа.

“Закликаю Верховну Раду України доопрацювати внесений законопроєкт ще до розгляду в першому читанні, врахувати рішення Конституційного Суду України, позицію Уповноваженого із захисту державної мови, а також позитивний європейський досвід, зокрема балтійських країн”, – закликав мовний омбудсмен. Важливо враховувати всі сторони питання для забезпечення ефективного захисту мовних прав усіх громадян.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ