АКТУАЛЬНО

США не будуть конфісковувати російські активи без згоди G7 і ЄС

Згідно з повідомленням Associated Press, Сполучені Штати не планують конфісковувати російські активи, заморожені в США, без згоди інших країн-членів G7 та Європейського Союзу. Ця позиція стає відомою в контексті закону про додаткову військову допомогу Україні, який був підписаний президентом Джо Байденом.

Закон про додаткову військову допомогу Україні, підписаний президентом Джо Байденом, також дає змогу адміністрації заарештовувати заморожені в США російські активи та використовувати їх в інтересах України. Як зазначає Associated Press, це може означати виділення Києву ще близько $5 млрд допомоги з коштів російського Центрального банку.

Новий закон вимагає від президента і міністерства фінансів почати пошук російських активів у Сполучених Штатах протягом 90 днів і відзвітувати про це конгресу протягом 180 днів. Через місяць після цього президенту буде дозволено “вилучати, конфісковувати, передавати або заарештовувати” будь-які російські державні активи в межах юрисдикції США.

Утім, пише новинне агентство, малоймовірно, що США діятимуть без згоди інших членів G7 і Європейського союзу. Так, закон свідчить, що “будь-які зусилля Сполучених Штатів щодо конфіскації та перепрофілювання російських суверенних активів” мають здійснюватися спільно з союзниками.

Водночас влада європейських країн відмовляється конфісковувати заморожені російські суверенні активи, побоюючись, що це може порушити міжнародне право, відбити в інвесторів бажання довіряти євро і спричинити відповідні заходи з боку Росії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ