АКТУАЛЬНО

Протести проти українського зерна розкрили проблеми організації європейського сільського господарства

“Україна дорога ЄС, але більше в риториці і менше, якщо йдеться про гроші”, – заявляє швейцарська Neue Zürcher Zeitung.

Про це, на думку газети, свідчать підсумки фермерських протестів, за результатами яких ЄС вважав за краще позбавити Україну “життєво важливих” доходів від експорту і перетворити її на “одержувача милостині”, не дозволивши самій заробляти.

ЄС вчинив так, як він зазвичай чинить: “Оголошується про підтримку, не замислюючись про наслідки, особливо фінансові”.

Він не проаналізував ринок аграрної продукції, не врахував коливань ціни, оголосивши гучно про повне відкриття ринку 2022 року. Також блок країн проігнорував той факт, що в Україні великопромислове виробництво зерна, а в ЄС переважають фермери, із середнім розміром ділянок, що робить їх неконкурентоспроможними щодо України.

Брюсселю слід враховувати, продовжує Neue Zürcher Zeitung, що “якщо Україна має стати членом ЄС, то конфедерації держав доведеться реорганізувати своє сільське господарство”.

Є два шляхи: або фермери Європи зосередяться на виробництві складних, спеціальних культур і товарів, що малоймовірно, або ж виробництво повинне бути переорієнтоване за стандартами країн, лідерів аграрного сектору, на великі компанії, як в Україні, що, однак, “викличе сильні протести в галузі”. Але в будь-якому разі “ЄС не зможе дотримуватися своєї нинішньої сільськогосподарської стратегії”.

Проаналізувавши ситуацію, Neue Zürcher Zeitung доходить висновку, що сьогоднішня аграрна модель ЄС не має майбутнього і доведеться пожертвувати інтересами своїх фермерів заради України та конкурентоспроможності на глобальному ринку.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ