АКТУАЛЬНО

Сполучені Штати включили Азербайджан до списку країн з порушеннями релігійних свобод

Вперше в історії Сполучені Штати визнали Азербайджан країною, яка порушує релігійні свободи, включивши її до Спеціального Списку Спостереження Держдепартаменту США. Це рішення може призвести до запровадження економічних санкцій проти цієї нафтової нації, де переважають шиїтські мусульмани.

Комісія США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF) висловлювала критику в адресу Азербайджану з 2013 року. Згідно з Законом про міжнародну релігійну свободу 1998 року, USCIRF регулярно оцінює “систематичні, постійні та грубі” порушення, незалежно від зовнішньої політики США, і відстежує виконання своїх рекомендацій урядом.

Ситуацію ускладнює те, що Азербайджан має свої зв’язки з американською зовнішньою політикою, співпрацює з Ізраїлем, виступає проти Ірану та підписала коротку заяву про співпрацю.

Зараз дванадцять країн, включаючи Китай, Кубу, Еритрею, Іран, М’янму, Нікарагуа, Північну Корею, Пакистан, Росію, Саудівську Аравію, Таджикистан та Туркменістан, отримали статус країн особливої стурбованості (CPC). USCIRF висловила “позитивне сприйняття” включення Азербайджану до цього списку.

Ліліет Вайт, керівник відділу зв’язків з громадськістю в Офісі міжнародної релігійної свободи Держдепартаменту, вказала на три основні фактори, що вплинули на рішення. Закони Азербайджану ставлять “важкі вимоги до реєстрації” релігійних груп, обмежуючи їх право на вільне віросповідання та вибір священнослужителів. Уряд також фізично насміюється, арештовує та ув’язнює релігійних активістів, а ті, хто відмовляється від військової служби через сумління, не можуть служити країні згідно зі своїми переконаннями.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ